Registratie zorgtrajecten vanaf 1 mei

3 mei 2012

Vanaf 1 mei start de registratie van de gegevens uit de zorgtrajecten diabetes en chronische nierinsufficiëntie. Voorlopig kan deze registratie enkel manueel. Momenteel werkt de softwarefirma nog aan de mogelijkheid om vanuit uw EMD de gegevens rechtstreeks over te brengen. Maar wat moet er nu eigenlijk gebeuren?

Hoe gaat het werken?

U kunt, na inloggen met uw eID gegevens van uw patiënt manueel aanleveren. Deze gegevens worden vervolgens zowel voor de patiëntenidentiteit als die voor de arts ‘versleuteld’. Dit wil zeggen dat de gegevens voorzien worden van een unieke code die het onmogelijk maakt dat iemand anders dan u terug kan kijken naar wat er precies is ingegeven. De gegevens worden vervolgens anoniem aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) overgemaakt die voor de verdere verwerking zorgt. 

Individueel krijgt u nadien een feedbackrapport. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld uw feedbackrapport over uw voorschrijfprofiel, waar derden wel inzicht hebben in uw voorschrijfgedrag. De huisartsenkring zal ook een regiorapport ontvangen om hiermee, vanuit het Lokale Multidisciplinaire Netwerk, regionale navormingen te organiseren.

Welke gegevens worden gevraagd?

De gegevens zijn afhankelijk van het zorgtraject. De correcte gegevens hierover vindt u terug op www.zorgtraject.be. U wordt gevraagd een ‘snapshot’ aan te leveren. Dit wil zeggen dat u alle gegevens over de periode van de start van het zorgtraject tot het einde van het eerste jaar slechts eenmaal moet aangeven. Er is dus geen sprake van een evolutie op te volgen, enkel een registratie van wie u includeerde. Er wordt bij voorkeur met de meest recente gegevens gewerkt en met gegevens die in het registratiemoment zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.

Waar loopt het mis?

De registratieperiode loopt van 1 mei 2012 tot 31 augustus 2012. Momenteel is de mogelijkheid om automatisch te uploaden niet klaar, wat de registratieperiode waarschijnlijk zal beperken tot de zomermaanden. Domus Medica ijvert ervoor om deze periode ook tot vier maanden na aanvang uit te breiden. Per slot van rekening is het enige dat we (hopelijk) uit de registratie kunnen afleiden, de kennis van gecodeerd registreren bij de huisartsen in België.Door de manuele invoer in te voegen met de onzekerheid over de registratieperiode van de automatische upload, vervalt ook dit.

U dient te registreren met uw eID. Dit wordt moeilijker voor groepspraktijken waar de arts die het contract tekende, verantwoordelijk is voor het invoeren van de gegevens. 

De mutualiteiten vragen ook feedback aan het WIV. Uiteraard hebben ze geen inzicht in de medische gegevens van de patiënten, maar ze krijgen wel te horen voor welke bij hen ingeschreven patiënten er gegevens werden aangeleverd door de huisarts. Wanneer u dit als huisarts vergat, omdat uw EMD bij aanvang van het zorgtraject geen correcte registratiemogelijkheid had, zal de forfaitaire vergoeding ingetrokken worden. Domus Medica beschouwt dit als een a-posterioricontrole op een kwaliteitsbevorderende maatregel. Bovendien wordt hier sanctionerend op ingespeeld. Wij zouden liever zien dat de mutualiteiten de huisartsen bijstaan in de hiaten die de EMD’s lieten en ons de door hen gekende gegevens zou aanreiken. Domus Medica blijft hier voor u mee ijveren om tot een constructief samenwerkingsvoorstel te komen. 

Wij zijn ervan overtuigd dat de zorgtrajecten een goede stap zijn in de erkenning van de huisarts als belangrijkste coördinator in de chronische zorg. We zijn er ook van overtuigd dat de zorgtrajecten mee ondersteunen in de bevordering van de kwaliteit van onze zorg. We betreuren dan ook het controlemechanisme en zullen er alles aan doen om er samen met u voor te zorgen dat de zorg voor chronische patiënten in Vlaanderen en Brussel geoptimaliseerd wordt. 

Maaike Van Overloop
voorzitter