Voor huisartsen die vragen krijgen over Q-koorts, of vragen hebben hierover, verwijzen we naar de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland. Hier vindt u uitgebreide informatie over deze zoonose, die momenteel ook een toenemend aantal humane gevallen blijkt te veroorzaken. Een korte beschrijving van de ziekte vindt u op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Gelijkaardige informatie vindt u ook op Belgische websites: die van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, van de FOD volksgezondheid of in het infectieziektebulletin van de Vlaamse Overheid.
Ook in België moet men dit interpreteren als een wettelijk te melden ziekte (zie de lijst van wettelijk te melden ziekten: “Elke andere ernstige besmettelijke ziekte die niet in de lijst is opgenomen en die een epidemisch karakter dreigt aan te nemen”).
Diagnostiek
De diagnose Q-koorts wordt serologische bevestigd. Niet alle laboratoria kunnen de testen hiervoor uitvoeren. Van het Instituut voor Tropische geneeskunde kregen we de volgende informatie: Laboratorium-diagnoses van Q-koorts worden in België hoofdzakelijk op twee plaatsen verricht.
Voor dierlijke gevallen is dat het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA).
Voor menselijke gevallen is dat het Centraal Laboratorium voor Klinische Biologie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De persoon die u daar het best contacteert is Marjan Van Esbroeck, mvesbroeck@itg.be, 03 247 64 44