Projectoproep voor de organisatie van een eerstelijnspsychologische functie

5 okt 2011

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen wil overgaan tot het subsidiëren van projecten die er op gericht zijn om in afgebakende geografische werkingsgebieden een eerstelijnspsychologische functie te organiseren. Hij lanceert daarom een projectoproep (PDF, 35 kB) die kadert in de opvolging van de conferentie eerstelijnsgezondheidszorg.

Het beleidsplan geestelijke gezondheidszorg vermeldt hierover het volgende:

“De eerstelijns psychologische functie ontwikkelt een laagdrempelig en nabij aanbod in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Hij verzekert een kwalitatief aanbod door het inschakelen van personen met een specifieke GGZ-achtergrond maar ook door deze in te bedden in een bestaande eerstelijnsstructuur, met goede samenwerking en verwijzing naar gespecialiseerde GGZ- en welzijnsdiensten en hij biedt ondersteuning aan reguliere eerstelijnswerkers via intervisie en vorming. Behalve deskundigheidsbevordering van generalistische eerstelijnswerkers is er nood aan toegevoegde gespecialiseerde GGZ-deskundigheid in de eerstelijnszorg. De duur van een consult of bezoek is beperkt en eerstelijnswerkers blijven generalisten. Een specifieke psychologische functie in de eerste lijn geeft meer ruimte en achtergrond en kan vooral door de laagdrempeligheid de toegang tot de GGZ verbeteren, zeker voor groepen die ze anders niet vinden. Door zijn aanwezigheid in een huisartsenpraktijk, een wijkgezondheidscentrum of, dicht bij de eerstelijnszorg, in de diverse thuiszorgdiensten draagt de eerstelijns psychologische functie bij tot preventie. Hij maakt een vroege detectie en een vroege interventie haalbaar. Als eerste stap in de ontwikkeling van de eerstelijnspsychologische functie zullen er pilootprojecten gefinancierd worden op basis van goedgekeurde strategieën en acties van de conferentie eerstelijnsgezondheidszorg.”

Voor wie

Een organisatie met rechtspersoonlijkheid die werkzaam is in de eerstelijnsgezondheidszorg.

Tijdsduur

Verwachte startdatum is 1 december 2011. Duurtijd: 3 jaar, tot 30 november 2014.

Subsidiebedrag

Maximum van 195.000 euro voor drie jaar, 65.000 euro per jaar.

Aantal projecten

Momenteel is voorzien dat maximum 6 projecten kunnen gesubsidieerd worden: één in elke provincie en één in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad.

Indienen van de projectaanvraag

Het ingevuld en ondertekend formulier wordt - als PDF-, Word- of Exceldocument - ingediend bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op de volgende twee elektronische adressen (beiden gezamenlijk):
eerstelijnenthuiszorg@vlaanderen.be en geestelijkegezondheidszorg@vlaanderen.be
Als het ondertekend formulier niet per mail bezorgd kan worden, kan dit ook per post verstuurd worden naar het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, Koning-Albert II-laan 35, bus 33, 1030 Brussel. 
De postdatum wordt beschouwd als datum van ontvangst.
Aandacht: enkel ingevulde en rechtsgeldig ondertekende formulieren worden ontvankelijk verklaard.

Deadline indiening projectaanvraag

De projectaanvraag kan ingediend worden tot uiterlijk 23 oktober 2011.

Verdere procedure

Na ontvangst van het dossier, verstuurt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid binnen de drie werkdagen een ontvangstbevestiging per mail. De dossiers worden door het agentschap beoordeeld en het advies wordt aan de minister bezorgd. Op basis van het advies van het agentschap beslist de minister om het project al dan niet in overweging te nemen. De gekozen projecten worden voorgelegd aan de inspecteur van Financiën, vervolgens aan de Vlaamse minister van Begroting en ten slotte aan de Vlaamse Regering, die de definitieve beslissing neemt over de subsidiëring van de projecten. De projectindieners worden op de hoogte gebracht van de uiteindelijke beslissingen.

(bron: website van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid)