Project ZOET ZWANGER: vervolgd wegens groot succes

8 apr 2013

De steun van de verschillende partners en de multidisciplinaire aanpak hebben ervoor gezorgd dat Zoet Zwanger na 3 jaar goed verankerd is en mooie resultaten heeft geboekt. Daarom heeft de Vlaamse Overheid beslist het project met 3 jaar te verlengen, tot eind 2015.

Ook in deze tweede fase wilt de Vlaamse Diabetes Vereniging met dit project – in samenwerking met VVOG en Domus Medica (vereniging voor de huisartsen) – de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad helpen de nodige stappen te zetten ter preventie van en vroegtijdige opsporing van zwangerschapsdiabetes na hun bevalling. De belangrijkste pijler van dit project blijft het opvolgingssysteem waarin vrouwen met zwangerschapsdiabetes zich kunnen registreren zodat ze jaarlijks een opvolgingsbrief ontvangen met het advies langs te gaan bij hun huisarts voor een nuchtere glycemiescreening. Een verlenging van het project zal ons toelaten na te gaan of de hoge respons- en screeningsgraad die we nu voor de eerste twee jaar vinden, ook voor de volgende opvolgingsjaren behouden blijft, en welke winst we op lange termijn kunnen halen uit een dergelijk opvolgingssysteem.

De belangrijkste follow-up resultaten van de eerste fase kan u hieronder terugvinden.

Resultaten

Op 30/11/2012 telde het opvolgingssysteem 2.951 registraties, wat betekent dat het vooropgestelde doel van 2.800 registraties tegen eind november 2012 bereikt is. De respons na 1 en 2 jaar opvolging is hoog: van meer dan 80% van de vrouwen hebben we feedback gekregen. Tussen 52% en 63% van de vrouwen die een eerste opvolgingsbrief ontvingen één jaar na hun bevalling, liet weten effectief een nuchtere glycemieprik bij de huisarts te hebben gehad. Van alle vrouwen die reeds 2 jaar op rij een opvolgingsbrief ontvangen hebben, heeft 73% minstens 1 maal een nuchter bloedonderzoek laten uitvoeren in de voorbije twee jaar.

Opmerkelijk uit de resultaten van deze screeningsonderzoeken bij de huisarts is het aantal vrouwen met gestoorde glycemiewaarden. Van alle vrouwen die bevestigd hebben een screening te hebben gehad bij de huisarts heeft voor jaar 1 9% (71/793) van de vrouwen gestoorde nuchtere glycemiewaarden (tussen 100 en 125 mg/dl) gerapporteerd. Voor jaar 2 was dit 12% (28/228). Deze vrouwen met gestoorde glycemiewaarden lopen extra risico om op korte termijn type 2 diabetes te ontwikkelen. Tot op 30/11/2012 zijn er daarenboven in totaal reeds 7 vrouwen met diabetes gediagnosticeerd (nuchtere glycemie ≥ 126 mg/dl) naar aanleiding van een jaarlijks screeningsonderzoek. Bij 5 vrouwen gebeurde dit bij het eerste jaarlijkse controlebezoek. Het feit dat vrouwen met gestoorde glycemiewaarden in dit vroeg stadium reeds 'ontdekt' worden, geeft aan de arts en de vrouw de mogelijkheid om (via leefstijlaanpassing) de evolutie naar type 2 diabetes af te remmen. Ook voor de vrouwen die gediagnosticeerd werden met diabetes biedt dit de kans om vroegtijdig een behandeling op te starten en zo chronische verwikkelingen te voorkomen.

De huisartsen reageren unaniem positief op Zoet Zwanger. Zij worden op de hoogte gesteld van de deelname van hun patiënte bij de verwerking van de registratie en kunnen dan hun actieve deelname bevestigen via een feedbackfiche. In totaal zijn er reeds 1.848 huisartsen via het opvolgingssysteem in contact gekomen met het project Zoet Zwanger of naar schatting minimaal 23% van de erkende huisartsen, waarvan momenteel gemiddeld 67% zijn/haar actieve steun heeft bevestigd. Gezien de centrale rol van de huisarts in de langetermijnopvolging, zien we dit als een heel positief signaal.

Meer info over het project op www.zoetzwanger.be