Preventiemodule van het GMD: de cijfers

14 jun 2012

Tussen 1 april en 31 oktober 2011 registreerde het Riziv 127 293-maal de verstrekking preventiemodule van het Globaal Medisch Dossier (102395). Dat blijkt uit het antwoord dat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx geeft op een schriftelijke vraag van kamerlid Nathalie Muylle (CD&V).

Laurette Onkelinx 675 Eventjes het geheugen opfrissen. Sinds 1 april 2011 kunnen patiënten tussen 45 en 75 jaar die een Globaal Medisch Dossier hebben bij hun huisarts, driejaarlijks een gratis controle laten uitvoeren in het kader van de preventiemodule. De overheid maakte hiervoor een bedrag van 22 miljoen euro vrij. Uit de eerste cijfers waarover Laurette Onkelinx beschikt, blijkt dat in de periode van 1 april tot 31 oktober 127 293-maal het nomenclatuurnummer 102395 werd geattesteerd door huisartsen. “De periode is veel te kort om nu al enige conclusie uit die gegevens te trekken”, meent de minister. 

Op de vraag wat de resultaten van de controle zijn en of er bijvoorbeeld patiënten zijn doorverwezen naar de tweede lijn, kan Onkelinx helemaal niet antwoorden: “Die gegevens zijn voor ons onbekend, aangezien ze uitsluitend door de patiënten en door de artsen aan wie ze werden toevertrouwd, kunnen worden geraadpleegd.” Ook op de vraag van Nathalie Muylle wat de huisartsen van de preventiemodule vinden, blijft de minister het antwoord schuldig. Ze houdt het bij een verwijzing naar de medicomut: “De preventiemodule werd gecreëerd in samenwerking met de huisartsen en zowel in de Technisch Geneeskundige Raad van het Riziv als in de medicomut werd het uitgebreid besproken.”


Zie ook: