Vorige week waarschuwden we voor een 'nieuwe' techniek waarmee fraudeurs probeerden toegang te krijgen tot de bestanden van artsen. Sindsdien kregen we nog enkele staaltjes van pogingen tot phishing en oplichting doorgestuurd.
Dringende taak
Deze methode is al langer in gebruik. Je krijgt een mailtje van een collega of iemand met gezag in je organisatie over een dringende opdracht of betaling. Die persoon zit vast in een vergadering en heeft snel jouw hulp nodig. Alleen... de afzender is niet wie je denkt. Dat het om een oplichter gaat, kan je meestal afleiden uit het e-mailadres, dat niet overeenkomt met het gebruikelijke adres van je contact.
Hap je toe en antwoord je op de mail, dan zal de oplichter meestal proberen om snel over te schakelen op een ander communicatiemiddel, zoals WhatsApp. Vervolgens zal hij proberen om je gegevens of geld af te troggelen.
Valse sollicitant
Deze kregen we toegestuurd van een arts die een vacature had gepubliceerd. Iemand solliciteerde voor de open functie en er volgde een telefonisch contact met een vrij uitgebreide communicatie tussen de arts en de 'sollicitant'. Maar uiteindelijk biedt hij zijn CV aan via een link naar een schadelijk bestand. Gelukkig was de arts op haar hoede.
Aanmaning tot betaling van achterstallige facturen
Deze mail leek helemaal afkomstig van een gekende leverancier van medisch materiaal en bevatte enkele normale facturen voor eerder bescheiden bedragen. Alleen kwamen klant en leveringsadres niet overeen met diegene die het mailtje ontving. En de bankrekening waarop het verschuldigde bedrag moest worden overgeschreven, was allicht ook niet helemaal correct...
Safeonweb
Op de website safeonweb.be vind je tips, lesmateriaal en nuttige links die je kunnen helpen om phishing en oplichting te voorkomen. Verdachte berichten kan je melden via verdacht@safeonweb.be. Mogelijk help je er anderen mee.