Het project Licht op Groen van Universiteit Antwerpen - Vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg en Provincie Antwerpen probeert een brug te bouwen tussen kennis over natuur & gezondheid en de gezondheidspraktijk (met focus op de eerstelijnszorg).
Wij willen hierbij aandacht hebben voor de gezondheidswinst die geboekt kan worden met de natuurlijke oplossingen, alsook voor de gezondheidsrisico’s in relatie tot natuur.
Eén van de belangrijkste nog voorliggende uitdagingen is het verbinden van kennisontwikkeling en praktische toepassing. In het veld van de gezondheidszorg staat dit nog in de kinderschoenen.
In een interview van +/- 1 uur overlopen we een aantal thema’s die vervat zitten in het project Licht op Groen, zoals de kansen en belemmeringen rond de integratie van kennis over natuur en gezondheid in de gezondheidspraktijk, de vertaling van deze kennis naar de praktijk van de huisarts en uw feedback over de wijze waarop we dit best vormgeven, eventuele concrete samenwerking in praktijkgericht onderzoek en de wetenschappelijke opvolging ervan.
Bij interesse mag u ons contacteren:
Lieve Janssens (Provincie Antwerpen), T 03 240 57 41, E lieve.janssens@provincieantwerpen.be
Hans Keune (Universiteit Antwerpen), T 0491 62 14 05, E hans.keune@uantwerpen.be
Meer weten?
Het project Licht op Groen probeert een brug te bouwen tussen kennis over natuur & gezondheid en de gezondheidspraktijk.
We willen hierbij aandacht hebben voor de gezondheidswinst die geboekt kan worden met de natuurlijke oplossingen, zoals bv. herstel van stress, versterking van het immuunsysteem van kinderen of vermindering van de impact milieuvervuiling of klimaatverandering.
We willen hierbij ook aandacht hebben voor gezondheidsrisico’s in relatie tot natuur, zoals bv. pollenallergie of infectieziekten die overgebracht kunnen worden door bv. teken of muggen.
Rond beide invalshoeken wordt steeds meer kennis opgebouwd en verzameld, zoals bv in ‘Connecting Global Priorities: Biodiversity and Human Health, a State of Knowledge Review’ (2015) van de Convention on Biological Diversity (CBD) and the World Health Organization (WHO).
Eén van de belangrijkste nog voorliggende uitdagingen is het verbinden van kennisontwikkeling en praktische toepassing. In het veld van de gezondheidszorg staat dit nog slechts in de kinderschoenen.
Het project Licht op Groen kadert in een samenwerking tussen de dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid van de Provincie Antwerpen en de vakgroep Eerstelijns - en Interdisciplinaire zorg van de Universiteit Antwerpen.
Er worden initiatieven ontplooid die moeten leiden tot betere verbinding tussen kennis over natuur & gezondheid en gezondheidspraktijk.
Allereerst willen we een inventarisatie maken van kansen en belemmeringen, wensen en bedenkingen rond het integreren van kennis over natuur & gezondheid en de gezondheidspraktijk. Hiertoe doen we via interviews met een aantal belangrijke spelers in de gezondheidszorg, natuursector en andere relevante maatschappelijke sectoren.
Ten tweede willen we beschikbare datasets ontsluiten om antwoorden te zoeken op vragen die leven rond de banden tussen natuur en gezondheid.
Ten derde willen we werken aan een betere vertaling van kennis over natuur & gezondheid naar de gezondheidspraktijk en kunnen we feedback gebruiken over de wijze waarop we dit best vormgeven.
Ten slotte willen we concrete samenwerking rond toepassing van kennis over natuur & gezondheid in de gezondheidspraktijk opzetten en dit ook wetenschappelijk opvolgen.
Het project Licht op Groen wordt verdergezet onder een Leerstoel Zorg en Natuurlijke leefomgeving (3 jaar vanaf 1/10/2018) in de schoot van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.
Het interview
We doen dit interview om met u bovenstaande thema’s te overlopen.
We maken een geluidsopname die louter bedoeld is voor het verwerken van het interview voor opmaak van de inventarisatie van kansen en belemmeringen waarvoor het interview bedoeld is. Deze opname zal aan het einde van de studie (oktober 2018) vernietigd worden. De transcriptie van het interview zal bewaard worden voor verdere verslaglegging of wetenschappelijk publicatie, maar zal enkel toegankelijk zijn voor de bij dit onderzoek betrokken onderzoekers.
Mocht u op enig moment de wens hebben zich uit dit onderzoek terug te trekken en u in dat geval ook wenst dat de opname en transcriptie verder niet beschikbaar blijven gedurende (of in geval van de transcriptie na) het onderzoek, dan kan u dit kenbaar maken aan de onderzoekers en zullen zij ervoor zorg dragen dat alles vernietigd wordt en buiten de verdere verwerking van resultaten gehouden wordt.
We zullen de door u verstrekte informatie vertrouwelijk behandelen. Uw antwoorden zullen om die reden gecodeerd worden en zullen in publicaties volgend op het onderzoek onherkenbaar zijn voor derden.
Mocht er uit het interview concrete verdere samenwerking met u of uw organisatie volgen, dan zullen hier los van dit interview praktische afspraken gemaakt worden.
Contactinformatie:
Lieve Janssens (Provincie Antwerpen)
T 03 240 57 41
E lieve.janssens@provincieantwerpen.be
Hans Keune (Universiteit Antwerpen)
T 0491 62 14 05
E hans.keune@uantwerpen.be