Opgelet voor phishingmails vaccinatiepaspoort

17 aug 2021

Het Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt voor phisingmails die momenteel rondgaan waarbij door een verwijzing naar een COVID-certificaat gehengeld wordt naar persoons- en bankgegevens.

Elke crisis is goed voor oplichters om te proberen een slag te slaan. Zo ook die COVID-19-pandemie. Momenteel gaan er diverse phisingmails rond waarin wordt gesteld dat er “urgente document(en) in uw ‘My e-box in verband met uw COVID-certificaat” ter beschikking staan. De mails zijn erg professioneel gemaakt in de huisstijl van het Agentschap Zorg en Gezondheid, met vermelding van logo, campagnebeeld en handtekening van administrateur-generaal Dirk Dewolf. Het afzendadres geeft de indruk dat de mail verzoenden is door doclr, een ziekenfonds of een overheidsinstantie. Zoals steeds proberen de oplichters achter persoons- en bankgegevens te komen.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid wijst er echter op dat het om COVID-19-certificaten te raadplegen of te downloaden nooit nodig is bankgegevens of andere persoonlijke informatie te verstrekken. Certificaten kunnen steeds op een veilige manier worden opgevraagd met Itsme of eID via www.mijngezondheid.be, www.myhealthviewer.be of www.mijnburgerprofiel.be