Het onderzoeksproject "Gezondheidspromotie en ziektepreventie in de opleidingen voor de eerste lijn: een Belgisch kader vanuit Europese richtlijnen" (PROPELLER) heeft tot doel om lacunes in kennis en praktijk in het Belgische zorglandschap aan te pakken. De focus ligt op het versterken van capaciteiten voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie onder eerstelijnsprofessionals, geïnspireerd door Europese richtlijnen.
Door middel van co-creatiesessies en een Delphi-studie zijn strategieën en acties geformuleerd om de integratie van gezondheidsbevordering en ziektepreventie te verbeteren in Belgische eerstelijnsopleidingen. In totaal zijn vier strategieën met tien bijbehorende acties ontwikkeld, met specifieke aandacht voor het vergroten van bewustwording en het creëren van een basispakket voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie in alle eerstelijnsopleidingen zoals geneeskunde.
Strategie 1: Pleitbezorging
De eerste strategie richt zich op het creëren van bewustwording om gezondheidsbevordering en ziektepreventie meer prioriteit te geven in eerstelijnsopleidingen. Het project pleit voor structurele en kwalitatieve veranderingen in opleidingen door gerichte pleitbezorging bij hogeronderwijsinstellingen. Dit omvat aangepaste communicatie en doelgerichte acties, zoals beleidsdialogen en sensibiliseringsacties.
Strategie 2: Verbinding tussen hoger onderwijs en preventiesector
De tweede strategie richt zich op het bevorderen van samenwerking tussen het hoger onderwijs en de preventiesector. Het project benadrukt het gebrek aan kennisuitwisseling tussen beide sectoren en stelt voor om samen te werken met een Partnerorganisatie Ondersteuning Settinggericht Werken (PO OSW). Dit zal leiden tot een gestroomlijnd preventieaanbod in verschillende settings.
Strategie 3: Optimalisatie van onderwijsmethoden en vormingsaanbod
De derde strategie streeft naar een verbetering van onderwijsmethoden en het vormingsaanbod op het gebied van gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Het project benadrukt de behoefte aan meer variatie in pedagogisch aanbod en ziet kansen in recente ontwikkelingen, zoals digitalisering en interprofessioneel leren.
Strategie 4: Evaluatie en monitoring van opleidingskwaliteit
De vierde strategie richt zich op het evalueren en monitoren van de kwaliteit van eerstelijnsopleidingen. Het project benadrukt de essentiële rol van hogeronderwijsinstellingen in kwaliteitsbewaking en -verbetering, en suggereert integratie van gezondheidsbevordering en ziektepreventie in bestaande visitaties.
De resultaten werden gedeeld op de Conferentie Voor De Eerste Lijn van 29 november 2023. Verdere stappen zullen nu besproken worden met vertegenwoordigers van beide sectoren en beleidsmakers.
Zie hier voor de concrete actiepunten en meer informatie: