Door de invoering van de Nutri-Score op voedingsproducten worden die ‘gezonder’. Dat stelt Test-Aankoop vast.
In 2018 berekende Test-Aankoop de Nutri-Score van meer dan zevenhonderd snacks en ontbijtgranen. Een jaar later herhaalde de organisatie het onderzoek en stelde ze vast dat de samenstelling van de producten in positieve zin wijzigde. “Deze positieve ontwikkeling toont aan dat het mogelijk is om het beter te doen, zelfs bij voedingsmiddelen zoals koekjes en granen”, aldus Test-Aankoop. “Een koekje zal natuurlijk nooit een A krijgen, maar zelfs in deze productcategorie zijn verbeteringen in de samenstelling mogelijk. Minder suikers, verzadigde vetten en zout, of meer vezels: sommige fabrikanten bewijzen dat er manieren zijn om er gezondere snacks van te maken. Voor de granen zagen we vooral verbeteringen in het suiker-, vezel- en zoutgehalte.”
De Nutri-Score is nu de officiële etikettering in België, maar blijft facultatief omwille van de Europese wetgeving. Ongeveer één op vijf fabrikanten van voedingsproducten kiest ervoor de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. Omdat het invoeren van de Nutri-Score effect heeft, pleit Test-Aankoop er samen met zes andere Europese consumentenorganisaties voor om de Nutri-Score te verplichten voor alle levensmiddelen. Om de Europese Commissie te verplichten zich over de kwestie te buigen, moeten de organisaties een miljoen handtekeningen verzamelen, waarvan 15 750 in België.
Filip Ceulemans