Niet elke zwangerschap verloopt rooskleurig

3 mei 2018

Eén moeder op vijf heeft psychische problemen tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar na de geboorte. Dat betekent dat in Vlaanderen jaarlijks zo’n 6800 tot 13 000 moeders kampen met een postnatale depressie.

De cijfers werden gisteren bekend gemaakt door het Centrum voor Perinatale mentale gezondheid van de UZ Gent en Kind & Gezin naar aanleiding van de World Maternal Mental Health Day (2 mei).

postnatale depressie grDe periode voor en na de bevalling is een levensfase waarin vrouwen een sterk verhoogde kans hebben om psychische problemen te ontwikkelen. Bij 60% van de vrouwen met een postnatale depressie waren de klachten reeds aanwezig voor de zwangerschap (27%) en tijdens de zwangerschap (33%).

Ter preventie van een postnatale depressie is het belangrijk dat alle betrokkenen in de begeleiding en ondersteuning van (toekomstige) moeders attent zijn voor wat er in hen omgaat. Hierin hebben zowel familie, vrienden en buren een belangrijke rol, als zorgverleners zoals huisartsen, gynaecologen, vroedvrouwen, kraamverzorgenden en Kind & Gezin.


Zie ook: