MyHealthViewer voor 6,7 miljoen Vlamingen

29 nov 2018

Vlaams minister van Gezondheidszorg Jo Vandeurzen (CD&V) stelde deze week de nieuwe MyHealthViewer voor die op zijn vraag door de ziekenfondsen werd ontwikkeld.

Zorgverstrekkers maken vandaag gebruik van talrijke elektronische gezondheidsdiensten. De ontbrekende schakel was hoe de burger zelf in dit proces kon worden betrokken. Op vraag van Jo Vandeurzen ontwikkelden de ziekenfondsen daarom samen via het Vlaams Intermutualistisch College de MyHealthViewer met als belangrijkste doelstelling het empoweren van burgers door hen een instrument aan te reiken waarmee ze makkelijk zelf inzage en controle verwerven over hun medische gegevens. “Gebruiksvriendelijkheid staat centraal bij de MyHealthviewer”, zegt Remi De Brandt van het Vlaams Intermutualistisch College. “We hebben samengewerkt met de specialisten van IMEC en met patiëntenverenigingen om de toepassing zo eenvoudig mogelijk te maken. Er is een overzichtelijke weergave van de gegevens, er is geen download of installatie nodig, aanmelden kan op verschillende manieren en de toepassing werkt op mobiele toestellen. Ook belangrijk: de ziekenfondsen staan klaar om digitaal minder geletterde mensen te helpen bij het gebruik.”

MyHealthViewer geeft de Vlaming toegang tot een aantal medische gegevens:

  • Vaccinatiegegevens: wanneer kreeg u welke vaccinaties?
  • Medicatiegegevens: welke medicatie neemt u? In welke dosis? En wanneer moet u ze nemen?
  • Samenvatting van het medisch dossier met onder andere informatie over risicofactoren en actuele problemen
  • Data over geplande bevolkingsonderzoeken aar kanker en de resultaten van voorbije onderzoeken
  • Het dossier van Kind & Gezin over uw kind met onder andere de ontwikkelingscurves

De MyHealthViewer is de opvolger van de Patient Health Viewer. Het voordeel van het nieuwe systeem is dat hij niet meer moet worden gedownload, maar eenvoudig kan worden geraadpleegd via het web. Inloggen kan steeds via de elektronische identiteitskaart of via de app ‘itsme’, zodat de toepassing ook mobiel toegankelijk is. Om MyHealthViewer te openen, volstaat het te surfen naar www.myhealthviewer.be en aan te melden. De gegevens die via MyHealthViewer worden getoond, zijn afkomstig van Vitalink, waarin momenteel de gegevens staan van 6,7 miljoen Vlamingen. Meer dan 6.300 huisartsen gebruiken Vitalink. De gegevens kunnen uitsluitend geraadpleegd worden door de persoon zelf en door de zorgverstrekkers met wie een therapeutische relatie bestaat, zoals de huisarts. in het nieuwe systeem kan de burger makkelijk aangeven wie zijn gegevens mag inkijken. Hij kan de toestemming ook eenvoudig weer intrekken.

“Een makkelijke toegang tot persoonlijke gezondheidsgegevens is essentieel om de patiënt in het centrum van de zorgverstrekking te plaatsen en mee te laten beslissen over de geboden zorg- en hulpverlening”, zegt minister Vandeurzen. “Met MyHealthViewer geven we de burger ook controle over zijn gezondheidsgegevens. Mensen hebben immers het recht om de gegevens over hun gezondheid te raadplegen en ze moeten de toegang tot hun gegevens eenvoudig kunnen beheren. Bovendien zal de burger in latere stadia MyHealthViewer bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken voor het mee helpen opstellen van zijn zorg- en ondersteuningsplan.”

Filip Ceulemans