Mondmasker blijft verplicht in de huisartsenpraktijk

De voorbije week werden er een aantal beslissingen genomen door het IMC (ivm dragen van mondmaskers) en het OCC (onder meer voor reizigers) in het kader van de COVID-19 pandemie. 

Het dragen van een mond-neusmasker

De IMC Volksgezondheid heeft, op basis van de epidemiologische data en adviezen van de Risk Assessment Group (RAG) en Risk Management Group (RMG) op 18 mei enkele beslissingen genomen over het dragen van mondmaskers in de zorg.

Het mondmasker blijft voorlopig verplicht in algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen, medische kabinetten en apotheken. Deze verplichting geldt eveneens tijdens huisbezoeken en voor thuisverpleging indien een veilige afstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden.

Mondmaskers in andere residentiele zorginstellingen (zoals de woonzorgcentra en de psychiatrische ziekenhuizen) zijn niet verplicht maar sterk aanbevolen. Voor het al dan niet invoeren van een mondmaskerdracht kan men zich baseren op de risico­inschatting op het niveau van de sector of de voorziening zelf. Bij andere zorgverleners (tandartsen, kinesitherapeuten, logopedisten, psychologen, en zo meer) is er geen algemene verplichting en wordt er beroep gedaan op een inschatting van de zorgverlener voor het al dan niet invoeren van een mondmaskerdracht. Deze dient rekening te houden met, onder andere, de mogelijkheid om afstand te bewaren, ventilatie, psychosociale aspecten, kwetsbaarheid van de patiënt,  en het aantal personen aanwezig in dezelfde ruimte.

Wijziging van de maatregelen voor reizigers

Vanaf 23 mei 2022 worden het verbod op niet-essentiële reizen en de verplichtingen met betrekking tot het voorleggen van een vaccinatie-, herstel of testcertificaat, het invullen van een PLF en het afleggen van een test bij terugkeer opgeheven. De maatregelen voor reizigers die terugkeren uit een VOC-land (land/regio met een nieuwe zorgwekkende variant) blijven echter van toepassing wanneer de noodremprocedure wordt geactiveerd.

Netwerk van Huisartsen Peilpraktijken

In de volgende fase van de pandemie worden cijfers uit de eerste lijn belangrijker dan ooit. Het netwerk van Huisartsen Peilpraktijken is een hoeksteen van de COVID surveillance. Het netwerk bestaat al meer dan 40 jaar en zal in de toekomst een nog belangrijkere rol innemen. Daarom zoekt Sciensano momenteel huisartsen om het netwerk te versterken. Deelnemende huisartsen besteden wekelijks 15 minuten aan het registreren van de resultaten in hun praktijk. Regelmatig deelnemende huisartsen ontvangen een jaarlijkse financiële vergoeding.