Vanaf 1 januari 2026 zal je in een Belgische B2B-context met gestructureerde digitale facturen moeten werken. Geldt dat ook voor jou als huisarts? Wanneer moet ook jij (niet) op Peppol aansluiten?
De essentie: Van zodra je als huisarts ook maar één niet van btw vrijgestelde handeling stelt, moet je minstens gestructureerde elektronische facturen kunnen ontvangen via Peppol. Dat is geen ramp als je ook rekening houdt met de voordelen van e-invoicing. |
Elektronische facturatie
Vanaf 1 januari 2026 worden de meeste Belgische ondernemingen (inclusief vrije beroepers) verplicht om gebruik te maken van ‘gestructureerde elektronische facturen’ in hun Belgische B2B-relaties. Die ondernemingen zullen met andere woorden zelf elektronische facturen moeten versturen, maar ook ontvangen.
Gestructureerde elektronische facturen worden opgemaakt in een door Europa opgelegd gestructureerd elektronisch formaat (dat is dus géén pdf, excel of word bestand). Concreet betekent dit dat die facturen in België via Peppol verstuurd moeten worden. Peppol is het door de overheid goedgekeurde elektronisch platform dat ontworpen is om gestructureerde documenten (zoals de elektronische factuur) op een veilige manier uit te wisselen. Alle data die op de factuur moeten staan zoals de gegevens van de leverancier en de klant, het product, de prijs, de btw-tarieven,… worden via Peppol gecodeerd verzonden, samen met een visuele weergave van de factuur.
In principe niet voor medici, maar…
De verplichting om met gestructureerde elektronische facturen te werken geldt voor ALLE ondernemingen, behalve – en dat is meteen ook de enige uitzondering – voor ondernemingen die uitsluitend handelingen verrichten die onder de btw-vrijstelling van artikel 44 van het Wetboek Btw (WBTW) vallen.
Goed om te weten. De meeste vrije beroepers uit de medische sector zijn vrijgesteld van btw op basis van art 44 WBTW, en vallen dus niet onder de e-invoicing verplichting. Als huisarts moet je met andere woorden geen gestructureerde elektronische facturen gebruiken en mag je nog op de klassieke manier facturen op papier of bv. in pdf ontvangen.
Tenzij je een ‘gemengde’ activiteit hebt!
Enkel medici die uitsluitend op basis van art 44 WBTW vrijgestelde handelingen verrichten, zijn van de elektronische facturatieverplichting vrijgesteld.
Houd je er als huisarts echter bijkomende activiteiten op na, hoe beperkt ook, die niet onder de vrijstelling van art 44 WBTW vallen, dan zal je toch met gestructureerde elektronische facturen moeten werken. Bijvoorbeeld, je bent arts en je stelt ook medische deskundigenrapporten op. Aangezien die handeling niet van btw vrijgesteld is, zal je in staat moeten zijn om gestructureerde elektronische facturen te ontvangen.
Kortom, de vrijstellingsvoorwaarde is zéér strikt. Vanaf zodra je ook maar één handeling stelt die niet vrijgesteld is van btw, moet je als huisarts gestructureerde elektronische facturen kunnen ontvangen.
Tip. Laat je vooral niet afschrikken door de verplichting tot gebruik van gestructureerde elektronische facturen. Dat heeft namelijk ook heel veel voordelen, vooral op het gebied van administratie, organisatie en veiligheid.
Op 2 september organiseren we met SBB een webinar omtrent elektronisch factureren als huisarts. Bij inschrijving kan je vragen doorgeven die behandeld worden tijdens het webinar.
Jesse Annendijck - SBB
Product Manager Accountancy
Lien Geudens
Expert Praktijkorganisatie