Meldingsplicht voor vermoedelijke gevallen van bof

19 jun 2012

Dit jaar werd een toename vastgesteld van het aantal gevallen van bof in Vlaanderen, aanvankelijk vooral bij studenten in Gent. Nu worden ook in de andere Vlaamse provincies gevallen gerapporteerd. Na onderzoek blijkt het over hetzelfde type bofvirus te gaan dat in Nederland al een tweetal jaar voor bofgevallen verantwoordelijk is.

Om zicht te houden op het aantal gevallen wordt door Toezicht Volkgezondheid gevraagd om alle vermoedelijke gevallen te melden bij de provinciale afdelingen. De contactgegevens vindt u in docxbijlage 3.
Tenzij op advies van de arts Infectieziektebestrijding van uw provincie, is labobevestiging bij klinisch vermoeden niet nodig (kosten immers voor de patient). De zieke wordt best gedurende vijf dagen na de start van de klinische symptomen  van werk of school thuis gehouden. Extra vaccinaties van contacten zijn niet nodig tenzij in een instelling (bijvoorbeeld een school, kinderdagverblijf of gezondheidsinstelling). Zie voor details pdfbijlage 2.

In pdfbijlage 1 vindt u de officiële brief van het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid, afdeling toezicht Volkgezondheid met het advies om bofgevallen te melden.

Dr Nathalie Van de Vyver
wetenschappelijk medewerker preventie