Medische verkiezingen - zes maanden later

27 nov 2014

In juni van dit jaar konden de artsen hun vertegenwoordigers in de Medicomut aanduiden. Naast de traditionele syndicaten nam de Alliantie Artsenbelang - Domus Medica (AADM) voor het eerst deel. En met succes: 3603 artsen kozen voor de nieuwkomer. Dat betekent dat AADM drie vertegenwoordigers mag afvaardigen naar de Medicomut. Dat betekent ook dat AADM de volgende vier jaar ruim 50 mandaten kan invullen in de verschillende organen van het Riziv en zo mee het beleid kan sturen. Bovendien legitimeerden deze verkiezingen Domus Medica als gesprekspartner op alle niveaus waar de organisatie van de gezondheidszorg besproken wordt.

Wat is er ondertussen gebeurd?

We zijn nu zes maanden verder. AADM heeft zich georganiseerd rond deze nieuwe realiteit. De voorbije maanden kwam het Sturend Comité, bestaande uit vertegenwoordigers van Domus Medica en Artsenbelang om de twee weken samen. Afgevaardigden voor de verschillende vergaderingen werden gezocht en gevonden.

De eerste vergaderingen van de Medicomut vonden al snel plaats; er moet immers een nieuwe conventie afgesloten worden. Doordat er tegelijkertijd regeringsonderhandelingen plaatsvonden, waren de eerste vergaderingen informeel. De eerste officiële vergaderingen vonden pas plaats na de installatie van de federale regering.

Binnen het Sturend Comité werden een aantal fiches uitgewerkt met voorstellen voor de conventie in de lijn van het programma van AADM. Vanzelfsprekend werken we eraan om deze voorstellen terug te zien in het finale akkoord.

Ook de Algemene Raad en het Verzekeringscomité vergaderen ondertussen regelmatig. De andere vergaderingen volgen, hoewel de officiële benoeming van de mandatarissen per ministerieel of koninklijk besluit nog op zich laat wachten.  

Links en rechts worden contacten gelegd met de andere spelers in het gezondheidslandschap. AADM wil maximaal gebruik maken van de beschikbare expertise om een zeer brede kennis te verwerven en toe te passen waar mogelijk. Er werd en wordt gepraat met politici, administraties, juristen, academici en collega-artsen. Er wordt gezorgd voor een professionele omkadering van de AADM-mandatarissen en er wordt gewerkt aan (IT-)tools die hun werk moeten ondersteunen.

Daarnaast vallen er om de haverklap uitnodigingen in de bus om deel te nemen aan besprekingen met de Vlaamse overheid, met de farmaceutische industrie, met andere organisaties uit de eerstelijnszorg,…

Kortom: de deelname van AADM aan de verkiezingen was voor een aantal (huis)artsen de vervulling van een lang gekoesterde wensdroom. De resultaten van de verkiezingen bewijzen hoe talrijk deze dromers zijn. Maar nu moet die wensdroom in realiteit omgezet worden. En daaraan werken Domus Medica en Artsenbelang keihard.