'Medische pedicure' bestaat niet

18 apr 2020

De Belgische Beroepsvereniging voor gespecialiseerde Voetverzorgers (BVV) liet ons weten dat wat vaak 'medische pedicure' genoemd wordt, maar eigenlijk 'gespecialiseerde voetverzorger' is, in België geen erkend paramedisch beroep is. In dat opzicht moeten de 'gespecialiseerde voetverzorgers' op dit moment hun zaak gesloten houden, conform de maatregelen die gelden i.v.m. de COVID-19 epidemie. Enkel de podoloog is een erkend paramedicus en kan in de huidige context dringende voetzorg verlenen.


Hier de volledige tekst:

Als Belgische Beroepsvereniging voor gespecialiseerde Voetverzorgers (BVV vzw) hebben we tijdens deze hele coronacrisis al enorm veel onduidelijkheden moeten corrigeren naar voetverzorgers toe.

Alle voetverzorgers vallen voorlopig nog onder PC 314 waarvoor een verplichte sluiting opgelegd werd. In de communicatie spreekt men vooral over een ‘medische pedicure’ die onder bepaalde voorwaarden wel zou mogen uitgevoerd worden. Aangezien ‘medische pedicure’  niet bestaat in België en men deze verwart met de zorg verstrekt door de podoloog, zorgt dit voor heel onduidelijkheden in het beroepsveld. De term ‘medische pedicure’ refereert naar een medische handeling en kan dus enkel door artsen uitgevoerd worden. De beroepstitel ‘gespecialiseerde voetverzorger’ is de correcte benaming voor wat in de volksmond bedoeld wordt met ‘medische pedicure’. We zijn reeds geruime tijd aan het onderhandelen om ons beroep paramedisch erkend te krijgen in een KB samen met de podologen.
 
Ter verduidelijking: in de voetzorg zijn er momenteel 3 beroepen omschreven:

  • (cosmetische) pedicure, uitgevoerd door de schoonheidsspecialiste met het oog op esthetiek en wellness
  • gespecialiseerd voetverzorger, werkzaam in de eerstelijnszorg, verstrekt een professionele basisvoetverzorging, aangevuld met de verzorging van huid- en nagelaandoeningen met als doel pijn en ongemakken die hiermee gepaard gaan weg te werken.  (beroepscompetentieprofiel 2009)
  • podoloog, bachelor geschoolde paramedicus die zich o.a. toespitst op de risicovoet en biomechanische correcties (zooltherapie, schoenkeuze, sporters,..)

Artsen en zorginstellingen nemen met onze leden contact op en geven hun de toelating (voorschrift) om een medische pedicure uit te voeren bij hun zorgvragers. Dit bewijst des te meer dat onze beroepsgroep, de gespecialiseerde voetverzorger,  een essentiële rol speelt in de eerstelijns voetzorg en dat  een paramedische erkenning noodzakelijk is om ons duidelijk te kunnen profileren naast de podoloog met onze gespecialiseerde zorg.
 
We willen jullie er echter op wijzen dat we tot op heden geen paramedische erkenning hebben en dat de gespecialiseerde voetverzorger niet mag werken. De urgente voetzorg moet doorverwezen worden naar onze collega podologen. We beseffen dat dit een probleem vormt in de eerstelijns voetzorg omdat er weinig podologen zich toespitsen op instrumentele behandelingen en in sommige regio’s weinig of geen podologen werkzaam zijn op dit moment. Desondanks is het onze taak als beroepsvereniging om in de huidige omstandigheden alle voetverzorgers op hun verplichte sluiting te wijzen en de daaraan verbonden verantwoordelijkheden op te nemen.
 
We zouden het erg op prijs stellen indien de correcte  informatie in verband met ons beroep ‘gespecialiseerde voetverzorger’ en foute term ‘medische pedicure’ naar de artsen gecommuniceerd wordt zodat er geen onnodige doorverwijzingen voorgeschreven worden naar de gespecialiseerde voetverzorger. In deze crisissituatie mag enkel de podoloog de strikt vereiste zorg toedienen.