LHV lanceert blad voor patiënten

13 sep 2012

Hoewel heel veel Nederlanders ingeschreven zijn in een huisartsenpraktijk, blijkt het werk van de huisarts vaak onbekend. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wil daar verandering in brengen met de publicatie van een eigen blad gericht op de patiënt, met als titel ‘Mijn Dokter’.

mijndokter grHet twintig pagina’s tellende blad ligt sinds vorige week bij alle huisartsenpraktijken in de wachtkamer en heeft als belangrijkste doel de patiënt duidelijk te maken waar de huisarts zich mee bezighoudt. Want daarover blijkt in Nederland heel wat onduidelijkheid te bestaan. “Nog altijd is niet voor iedereen duidelijk wat de huisarts met zijn of haar praktijkteam allemaal doet”, zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck op de website van de LHV. “Dat is precies wat we met de wachtkameruitgave ‘Mijn Dokter’ willen laten zien. De artikels sluiten stuk voor stuk aan bij de kernwaarden die huisartsen uitdragen. Het geeft een kijkje in de keuken van de huisartsenzorg en laat zien dat de huisarts dichtbij en vertrouwd is, tijdens alle levensfasen van de patiënt.”

De manier waarop dat beeld van de huisarts geschetst wordt, is erg verscheiden. In een fotoreportage wordt een dag uit het leven van Marike de Meij, een 37-jarige huisarts uit Amsterdam, gevisualiseerd. De mensen die werken in de praktijk van huisarts Jeroen Mast worden één voor één en in detail voorgesteld. Naast de praktijkhouder passeren onder meer de huisarts in opleiding die er stage loopt, een huisarts die in dienstverband voor de praktijk werkt, de praktijkondersteuner en de praktijkassistente de revue. Zij mogen uitleggen welke taken ze binnen de praktijk op zich nemen. 

Het tijdschrift wordt afgesloten met een aantal interessante gegevens: Nederland telt 8757 huisartsen, wat als gevolg heeft dat bijna elke Nederlander binnen een kwartier bij zijn huisarts kan zijn. Opmerkelijk cijfer: maar liefst 1659 huisartsen hebben een jonge collega in opleiding.

Wie het blad wil bekijken, kan dat op de website van de LHV: www.lhv.nl