Korte berichten i.v.m. COVID 17/02/2022

Boostervaccin voor mensen met een verlaagde immuniteit

Op basis van het advies van de Task Force Vaccinatie en de  Hoge Gezondheidsraad beslisten de ministers van Volksgezondheid om een boostervaccin aan te bieden aan mensen met verlaagde immuniteit (immunogecompromitteerden).

Personen met een verminderde immuniteit kunnen minder beschermd zijn na hun basisvaccinatie met 1 of 2 dosissen. Daarom kregen zij in september 2021 al een extra prik, die kan worden beschouwd als een deel van hun basisvaccinatie. Nu wordt daar dus door de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid een boostervaccinatie met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna) aan toegevoegd. Het is aanbevolen om ten vroegste na drie maanden na de laatste basisvaccinatie deze booster toe te dienen.  Zoals voor de rest van de bevolking kan deze mRNA boostervaccinatie ook gebeuren na een basisvaccinatie met een niet-mRNA vaccin (zoals dat van Johnson & Johnson of AstraZeneca).

Het gaat om personen vanaf 12 jaar met verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling. Hierdoor reageert hun lichaam minder sterk op een vaccin, en is een booster, na de extra dosis aangewezen om optimaal beschermd te worden tegen een ernstig ziekteverloop, hospitalisatie of zelfs overlijden door COVID-19.  

Het betreft patiënten:  

  • met aangeboren afweerstoornissen  
  • die chronische nierdialyse krijgen
  • met inflammatoire aandoeningen die worden behandeld met immunosuppressiva  
  • een kankerbehandeling volgen, of die er afgelopen 3 jaar een behandeling voor kregen
  • stamcel - en orgaantransplant patiënten, inclusief pre-transplantpatiënten  
  • HIV-patiënten waarvan het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm³ bloed  

Het gaat om ruim 325.000 personen, waarvan bijna 93% reeds een extra prik ontving.

Praktisch zullen deze patiënten de komende weken opnieuw, zoals dit het geval was in september, een uitnodiging ontvangen voor vaccinatie in een nabijgelegen vaccinatiecentrum.  

Mogelijkheid tot bijkomende dosis na Janssen-vaccin door maatregelen in andere Europese landen

België beschouwt een eerste vaccinatie met het Janssen-vaccin, gevolgd door een extra dosis met het Janssen-vaccin of een mRNA-vaccin, als een volledig vaccinatieschema. De extra dosis wordt in ons land dus gezien als een boosterdosis. Dit vaccinatieschema, dat dus bestaat uit twee dosissen, is voor ons land voldoende voor een positief Covid Safe Ticket en het Europees Digitaal Corona Certificaat.

In Frankrijk en Duitsland daarentegen bestaat een volledig vaccinatieschema voor mensen die gestart zijn met het Janssen-vaccin sinds januari van dit jaar uit drie dosissen, namelijk het eerste Janssen vaccin gevolgd door twee mRNA vaccins (namelijk één om het basisschema te vervolledigen en het andere als booster). Dit vaccinatieschema is in deze landen nodig om te kunnen deelnemen aan culturele, sportieve, … activiteiten, maar ook om toegang te krijgen tot horeca. Het Groothertogdom Luxemburg heeft beslist om dit vaccinatieschema aan te bieden aan haar burgers wiens schema is gestart met een Janssen vaccin, en dit op vrijwillige basis.

De IMC Volksgezondheid heeft vandaag beslist om deze mogelijkheid ook in ons land in te voeren voor personen die het Janssen-vaccin kregen. De personen die dit vaccinatieschema wensen, kunnen een herhalingsvaccinatie krijgen vanaf 3 maanden na de tweede dosis. Zij kunnen contact nemen met een vaccinatiecentrum in hun buurt om een afspraak te maken en krijgen ook alle nodige informatie over deze derde dosis.

Deze vaccinatie is vrijwillig en gratis, en enkel mogelijk voor volwassenen. Het Janssen-vaccin werd namelijk niet toegediend aan minderjarigen.

Wijzigingen in de regels voor het testen in het kader van het reizen

Voor alle reizen naar België zullen alle niet-Belgische ingezetenen verplicht zijn een digitaal Covid-certificaat voor te leggen, d.w.z. een geldig vaccinatie- of herstelcertificaat of negatief testresultaat. Deze regel is niet van toepassing op korte verblijven van minder dan 48 uur. Deze maatregel werd al beslist door het Overlegcomité van 11 februari 2022.

Vandaag heeft de IMC Volksgezondheid enkele bijkomende maatregelen genomen.

  • Voor iedereen die het land binnenkomt, dus zowel residenten als niet-residenten, en die in het bezit is van één van deze certificaten is er geen verplichting meer om zich te laten testen, noch op dag 1, noch op dag 7, en moeten ook niet in quarantaine gaan.
  • Belgische residenten die niet over een van deze certificaten beschikken en die reizen vanuit een land met een ongunstige epidemiologische situatie, dienen een Rapid Antigen Test (RAT) of PCR test op dag 1 na aankomst in België te laten afnemen. Dit zijn onder meer landen die als donkerrood aangeduid zijn op de kleurenkaart van Europa, en derde landen die niet op de witte lijst staan van Europa.
  • Voor mensen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern of ‘VOC’) blijven de huidige test- en quarantaineregels ongewijzigd.

Deze nieuwe maatregelen zullen ingaan vanaf 18/2/2022. Meer informatie via www.info-coronavirus.be.