Kinderen mogen naar school met windpokken

Met een brief herriep de Afdeling Preventief Gezondheidsbeleid van het Departement zorg haar standpunt over het weren van kinderen met varicella uit school. Daarmee volgen ze de richtlijnen die nu al gelden in ondermeer Frankrijk en Nederland. 

Aangezien kinderen al verschillende dagen besmettelijk zijn voor de kenmerkende uitslag van windpokken zichtbaar wordt, en aangezien het risico op ernstige complicaties van besmetting bij schoolgaande jeugd beperkt is, is het niet meer aanbevolen om besmette kinderen van school te houden. 

De aanbeveling om kinderen thuis te houden blijft wel gelden voor kinderdagverblijven.

Hieronder kunt u de volledige brief lezen.

Aanpassing wering varicella

Tot op heden werd gevraagd om met varicella besmette kinderen te weren uit zowel kinderdagverblijven als scholen tot de letsels opgedroogd zijn. In een aantal omringende landen (Nederland en Frankrijk) raadt men geen wering aan voor kinderen met een actieve varicella infectie. We kregen hier ook specifieke vragen over van artsen en de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdzorg (VWVJ). Daarom deed het Departement Zorg, Team Infectieziektebestrijding en Vaccinatie, een literatuur review om een stand van zaken op te stellen over de aanbevelingen en rationale rond de nood aan wering bij varicella.  In het kader van deze literatuurreview over dit onderwerp, en de afweging van de potentiële voordelen en argumenten tegen wering, werd beslist om de richtlijnen rond wering op scholen bij varicella aan te passen.

Volksgezondheidskundige argumenten tegen wering:

  • Besmettelijkheid is reeds aanwezig twee dagen voor optreden van de typische huiduitslag, de kans op infecties is dus al reëel.
  • Het risico op ernstige complicaties of noodzaak tot hospitalisatie bij schoolgaande kinderen is significant lager dan bij jongere kinderen.
  • Wering lijkt vooral relevant in landen waar vaccinatie voor het varicella zoster virus de standaard is, dit om circulatie te elimineren. In België wordt deze vaccinatie niet aangeboden, tenzij bij risicopatiënten.
  • Op vijfjarige leeftijd maakte reeds 80% van de kinderen varicella door. Er wordt dus slechts een klein deel beschermd door wering.  

Wat verandert er? 

Op basis van deze elementen concluderen we om wering bij schoolgaande, besmette kinderen niet meer aan te bevelen in Vlaanderen.  In de kinderdagverblijven blijft wering wel aanbevolen (o.w.v. een lagere immuniteitsgraad en groter risico op complicaties en hospitalisaties in deze leeftijdsgroep).  

Welke maatregelen dienen wel genomen te worden op school?

Er wordt wel gevraagd om besmettingen met het varicella zoster virus nog steeds te melden aan de school, zodat zij de ouders van klasgenoten kunnen informeren (en de arbeidsgeneeskundige dienst op de hoogte kunnen stellen i.k.v. opvolging van eventueel zwanger personeel). Het virus heeft een groter risico op complicaties bij patiënten met primaire en secundaire immuniteitsstoornissen en nietimmune zwangere vrouwen. Ouders van kinderen met dergelijke risicofactoren kunnen in overleg met hun behandelend arts beslissen om hun kind te weren of post-expositie vaccinatie toe te passen.