Kind slachtoffer in het verkeer! De huisarts als baken voor gezinnen

20 sep 2012

Nieuwe module voor huisartsen

Een verkeersongeval met een kind heeft een grote impact op het hele gezin. De huisarts speelt een belangrijke rol. Hij kent het gezin goed, volgt het medische dossier van het verkeersslachtoffer op en is de centrale aanspreekpersoon voor doorverwijzingen naar andere hulp- en dienstverleners.

Met deze module kan een LOK een vorming geven over dit thema. Rondpunt is op zoek naar LOK om deze module voor de eerste keer te testen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met joke.schepers@rondpunt.be 

De impact van een ongeval

Elk jaar zijn er in Vlaanderen honderden kinderen en jongeren betrokken bij een verkeersongeval.
Een zwaar ongeval is een schokkende ervaring die moeilijk te vatten is en iemands leven kan beheersen.

De cijfers geven een onthutsend beeld:

  doden zwaargewonden lichtgewonden
Slachtoffers 15-19j 24 330 4169
Slachtoffers 20-24j 70 431 4731
VLAANDEREN: Cijfers 2010 (meest recent) jongeren BRON: FOD Economie STAT BEL (officiële Belgische statistieken)

Kinderen en jongeren zijn als zwakke weggebruiker bijzonder kwetsbaar voor letsels aan de ledematen, hoofd- en nekletsels en letsels aan het zenuwstelsel. Een lange revalidatie is meestal het gevolg en niet zelden is sprake van blijvende mentale beperking of fysieke handicap.

Ook de herinnering aan het ongeval en  het grote verdriet om het verlies van fysieke of mentale mogelijkheden of van een goede vriend zijn op sommige momenten allesoverheersend.

Verkeersongevallen veroorzaken een breuk in het leven van jonge verkeersslachtoffers en van de gezinnen waar ze deel van uitmaken. Steun van en opvang door hun netwerk van  familieleden, vrienden, buren, collega’s en door de professionele hulp- en dienstverleners maakt een groot verschil.

Doelstelling van de module

Deze module is de laatste in een reeks van drie. Eerder werden al 'Gecompliceerde rouw' en 'Traumatisch hersenletsel' gepubliceerd op de website van Domus Medica.

In deze module bekijken we het gezin als systeem en gaan we op zoek naar de rol van de huisarts.

In deze module worden aandachtspunten meegegeven, waarmee huisartsen gezinnen kunnen volgen in het traject na een verkeersongeval en hen kunnen ondersteunen of doorverwijzen.

Op basis van enkele principes uit het contextuele denken kijken we voorbij de individuele patiënt. Vertrekkend vanuit het directe slachtoffer van een verkeersongeval gaan we na welke gevolgen er zijn voor de verschillende leden van het gezin en wat de huisarts voor hen kan doen.

Piloot-LOK gezocht

We zoeken momenteel een LOK dat dit pakket als eerste wil gebruiken. Bij het pakket hoort een uitgeschreven handleiding en een presentatie. Alle ondersteuning wordt geboden bij de voorbereiding van de sessie.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met joke.schepers@rondpunt.be