Huisartsensector mee aan tafel om eHealth-prioriteiten te bepalen

17 apr 2024

Dagelijks ontvangt Domus Medica signalen over diverse eHealth-storingen en tekortkomingen in het complexe digitale zorgsysteem. Dergelijke zaken bemoeilijken de dagelijkse praktijk voor huisartsen, en verhogen frustraties ten gevolge van de hoge werkdruk die op het terrein wordt ervaren. Na eerdere alarmsignalen aan het adres van minister Frank Vandenbroucke in 2021, zijn we anno 2024 genoodzaakt om opnieuw – en nog harder – aan de alarmbel te trekken. 

Wat doet Domus Medica? 

Ten eerste wil Domus Medica een duidelijk signaal geven aan de overheid over de eHealth-problematiek. Om deze reden nam Domus Medica het initiatief om de problematieken te verzamelen en ook een aantal oplossingen te formuleren. Eén van deze oplossingen is een duidelijke structuur voor overkoepelend eHealth-programmabeheer met uniforme procedures. Via de brief aan de minister dringen we aan op structureel overleg tussen de verschillende organisaties en regio’s, zorgverleners en softwareleveranciers van de eerste en tweede lijn. Daarnaast vragen we dat de overheid een absolute prioriteit geeft aan quick wins die zich vertalen naar onmiddellijke verlichting van de werkdruk op het terrein.

Naast Domus Medica, twee van de drie artsensyndicaten (AADM en ASGB) en de zorgverlenerassociaties betrokken in Recip-e, ondertekenden ook Agoria en BeMeSo als vertegenwoordigers van de EMD-aanbieders. 

Ten tweede heeft het expertisedomein ICT & eHealth binnen Domus Medica een overleg opgestart met Frank Robben, administrateur-generaal van het federale eHealth-platform, om specifiek de problematiek van ‘eHealth-storingen’ aan te pakken. De scope ligt op stabilisatie en optimalisatie van huidige systemen, alsook op transparantie naar huisartsen en andere zorgverleners over de performantie van de verschillende eHealth-diensten. Tijdens een eerste overleg werd samen met gebruikers van verschillende EMD-pakketten geïnventariseerd voor welke diensten businnesscontinuïteit absoluut verzekerd dient te zijn. In een tweede overleg (later deze maand) zal dieper ingegaan worden op het proces van elk van deze diensten, de manier van storingnotificaties en een overkoepelend dashboard.

Ten derde organiseert het expertisedomein ICT & eHealth op regelmatige basis overleg met de verschillende EMD-aanbieders. We zijn er van overtuigd dat we enkel door constructief en structureel overleg samen bijdragen aan een kwaliteitsvolle en efficiënte eerstelijnszorg voor elke burger waarbij ook de huisarts niet ten onder gaat.

Wil Rijnen
Expertisedomeinverantwoordelijke ICT & eHealth