Huisartsen tevreden over teledermatologie

28 jul 2022

Het proefproject teledermatologie krijgt een goed rapport van de deelnemende huisartsen. Dat blijkt uit het evaluatieverslag dat onlangs door het Riziv werd gepubliceerd. 

Tussen 11 februari 2021 en 1 december 2021 namen ongeveer vierhonderd huisartsen deel aan het proefproject teledermatologie dat wilde nagaan of deze vorm van geneeskunde een kwaliteitsvolle, snelle, toegankelijke, veilige en kosteneffectieve manier is om dermatologisch advies via consultaties op afstand te verstrekken rekening houdend met de privacy van de patiënt. De bevraging van de deelnemende huisartsen leverde bijna uitsluitend positieve reacties op. 87% vindt dat er voldoende klinische informatie op het formulier staat om een correcte beslissing te nemen. Amper 2% is het hier niet mee eens. 75% vindt de foto’s voldoende duidelijk om een correcte beslissing te nemen. 3% vindt dat niet. 

Op de vraag in welke gevallen deze manier van werken een optie is, scoren meerdere opties erg hoog: in functie van de wachttijden bij de dermatoloog (98,56%), bij kinderen (97,12%), bij ouderen (96,4%) en bij acute huidproblemen (95,68%). Het minst geschikt vinden de huisartsen het bij chronische huidproblemen. Maar zelfs dan vindt 84,17% van de huisartsen het een goede optie. 

Filip Ceulemans