Huisartsen gezocht voor dermatologisch advies op afstand

30 jul 2020

Het Riziv start een proefproject waarbij huisartsen een advies op afstand kunnen vragen aan dermatoloog en dat via een nieuwe methode van tele-expertise.

Het nieuwe project van het Riziv vertrekt vanuit het principe dat drie partijen (patiënt, huisarts en dermatoloog) via beveiligde communicatiekanalen medische informatie en foto’s uitwisselen met het oog op diagnose, behandeling of preventie van huidaandoeningen. In het proefproject tracht het Riziv 2.000 tele-expertises te laten uitvoeren door maximaal dertig dermatologen die op hun beurt samenwerken met een twintigtal huisartsen. 

Het Riziv ontwikkelde een methode waarbij de huisarts via zijn elektronisch medisch dossier een elektronisch formulier kan versturen naar de dermatoloog. Dit elektronisch formulier bevat de persoonlijke en medische informatie, fotomateriaal van de huidpathologie en een klinische vraag van de huisarts. De dermatoloog geeft via hetzelfde kanaal ze snel mogelijk een antwoord met een eventuele diagnose, behandelingsvoorstel of de vraag om de patiënt toch fysiek door te verwijzen. De huisarts neemt vervolgens opnieuw contact op met de patiënt voor de verder opvolging van het probleem.

Het Verzekeringscomité van het Riziv keurde de overeenkomst begin deze maan goed. Momenteel loopt de technische en wetenschappelijke voorbereiding van het proefproject. Het Riziv verwacht met de eerste tele-expertises te kunnen starten in november van dit jaar. De studie loopt maximaal één jaar en eindigt zelfs vroeger indien het aantal van 2.000 expertises is bereikt. 

Huisartsen die willen deelnemen aan het project kunnen hiervoor hun aanvraag indienen bij het Riziv. Zij verbinden zich hierdoor aan enkele voorwaarden, zoals onder meer het inlichten van de patiënt over de methode, het aanleveren van kwalitatieve en volledige informatie, het doorsturen van vijf tot tien casussen tijdens de looptijd van de studie en het  beschikken over een elektronisch medisch dossier en een eHealthbox.

Filip Ceulemans