Er bestaan nog altijd een aantal richtlijnen van de overheid om de covidpandemie te beheren. Zo is het dragen van een mondmasker sterk aangeraden voor zieke personen en blijft er de optie dat ziekenhuizen, zorginstellingen en artsenpraktijken een mondmaskerplicht opleggen wanneer ze dat nodig achten. Hieronder een overzicht van de actuele richtlijnen.
Voor Zorgmedewerkers
Vaccinatie:
Vaccinatie is aanbevolen voor alle zorgmedewerkers zowel binnen als buiten zorginstellingen.
Gebruik van mondmaskers:
In de zorgsector zijn aanbevelingen voor het dragen van mondmaskers afhankelijk van het epidemiologische niveau, nu opgevolgd door Respi Radar, de surveillance tool van Sciensano.
- Epidemiologische situatie onder controle (groen): Mondmaskers zijn over het algemeen niet nodig, behalve voor patiënten met symptomen van een luchtweginfectie en bij de zorg voor immuungecompromitteerde patiënten.
- Toenemende virale circulatie (geel-oranje): Het dragen van mondmaskers wordt sterk aanbevolen tijdens interacties tussen zorgverleners en patiënten en tussen patiënten onderling. Dit advies geldt ook voor thuiszorg, thuisverpleging en in apotheken tijdens zorgactiviteiten.
- Hoge virale circulatie (rood): Mondmaskers worden sterk aangeraden voor iedereen in de zorgsector en in de hele zorginstelling, met uitzondering voor palliatieve patiënten die enkel nog ondersteunende zorg krijgen.
Veiligheid op de Werkplek:
Zorgverleners dienen de basismaatregelen voor infectiepreventie strikt te volgen om zichzelf en hun patiënten te beschermen tegen COVID-19. Het is cruciaal om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) correct te gebruiken en regelmatig de handen te desinfecteren. Bij contact met patiënten met luchtwegsymptomen of bevestigde COVID-19 is het gebruik van een FFP2-masker aangeraden. Werkgevers dienen te zorgen voor voldoende en toegankelijke PBM, en zorgverleners moeten regelmatig worden getraind in het juiste gebruik ervan. Daarnaast is het belangrijk om alert te blijven op symptomen van COVID-19, zowel bij patiënten als bij het personeel.
Interactie met Patiënten:
Bij de interactie met patiënten, in het bijzonder met degenen die positief getest zijn op COVID-19, is het noodzakelijk strikte veiligheidsmaatregelen na te leven. Artsen en andere zorgverleners moeten erop aandringen dat patiënten thuisblijven als ze ziek zijn om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het is ook van essentieel belang dat zorgverleners zichzelf adequaat beschermen door het dragen van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen en het handhaven van goede handhygiëne.
Voor de Algemene Bevolking
Vaccinatie:
Iedereen mag zich gratis laten vaccineren maar vaccinatie wordt sterk aanbevolen voor de volgende bevolkingsgroepen:
- Personen van 65 jaar of ouder
- Personen die in een instelling voor langdurige zorg of verpleeghuis wonen
- Personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden
- Personen met een onderliggende gezondheidsproblemen
- Zwangere vrouwen
- Personen met obesitas (BMI>40)
- Alle personen werkzaam in de zorgsector, zowel binnen als buiten zorginstellingen
Alle personen die in hetzelfde huishouden wonen bij ernstige en zeer immuungecompromitteerde patiënten
Let op: Deze aanbevelingen kunnen veranderen, en het is essentieel om de meest recente informatie en adviezen op te volgen die beschikbaar zijn via officiële gezondheidsautoriteiten en uw zorgverlener.
- Voor Vlaanderen: www.laatjevaccineren.be
- voor Brussel: www.vaccination-info.be; www.coronavirus.brussels
- voor Wallonië: covid.aviq.be/fr; www.vaccination-info.be; www.Jemevaccine.be
- voor de Duitstalige gemeenschap: www.ostbelgienlive.be
Mondmaskers:
Voor de algemene bevolking zijn mondmaskers niet verplicht, maar het wordt sterk aangeraden voor zieke personen die zich begeven op drukke plaatsen zoals het openbaar vervoer of die in contact komen met kwetsbare personen. Het dragen van een mondmasker kan helpen de verspreiding van virussen te verminderen en zo bijdragen aan de algemene volksgezondheid.
Bijzondere situaties
Maskerdracht in ziekenhuizen, artsenpraktijken en zorginstellingen.
In specifieke gevallen kan een team ziekenhuis hygiëne verlangen dat patiënten en bezoekers in een ziekenhuis een masker dragen. Dit kan ook worden gemandateerd door de coördinerend en raadgevend arts (CRA) (of Médecin Coordinateur (MC)) voor de woonzorgcentra.
Ook een arts, huisarts of specialist kan maskerdracht vragen in de wachtzaal en de praktijkruimte.
Sociale Afstand:
Bij ziekte is het van belang om sociale om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
Dit geldt eveneens voor personen die in contact komen met zieke individuen. Het handhaven van deze afstand draagt bij aan de bescherming van uzelf en anderen tegen mogelijke besmetting.
Reizen:
Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.
Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden. Sommige landen vragen nog steeds een covid vaccinatiecertificaat. Raadpleeg de website www.diplomatie.belgium.be om de actuele reisadviezen per land te bekijken.
Testen:
Sinds 23 mei 2023 worden De PCR testen niet meer aanbevolen voor de bevolking, de asymptomatische patiënten en de bewoners van collectieve zorginstellingen (zowel ambulante zorg als in ziekenhuizen, inclusief patiëntenvervoer en spoedeisende prehospitaal zorg), met enkele beperkte uitzonderingen.
Zelftests blijven beschikbaar via de apotheek.
Quarantaine en Isolatie:
Het algemene advies is om thuis te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om thuis te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen. Dit geldt zowel voor werkende volwassenen als voor schoolgaande kinderen. Draag een mondmasker als contact met anderen onvermijdelijk is en stel reizen uit. Bij ernstige symptomen zoals ademhalingsproblemen, contacteer de huisarts.
Indien u ziek bent:
Verkoudheid of griepachtige klachten:
- Blijf bij voorkeur thuis zolang de klachten aanhouden.
- Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.
- Hou afstand van andere mensen, in het bijzonder van kwetsbare gezondheid.