Hoe kunnen (digitale) triagesystemen een rol spelen in het beheer van uw agenda en werkdruk? Dit gingen we na aan de hand van een korte vragenlijst, opgesteld door POM West-Vlaanderen en ELZ Brugge, samen met Domus Medica, in december 2024. Deze vragenlijst werd door 113 artsen ingevuld. Bedankt aan alle deelnemers voor hun waardevolle input! We delen graag de belangrijkste resultaten van deze bevraging met jullie.
Huidige methoden om de werkdruk te beheersen
De bevraging ging eerst na op welke manier de werkdruk op dit moment in de huisartsenpraktijk is. Uit de enquête blijkt dat huisartsenpraktijken al diverse methoden gebruiken om de werkdruk te beheersen. De meest gebruikte strategieën van de respondenten zijn: minder huisbezoeken (81%), afstemmen van agenda’s in de huisartsenpraktijk (76%), weekwacht (75%), gedeeltelijke patiëntenstop (73%), functionaliteiten binnen het gebruikte agendasysteem (68%) en taakdelegatie in de praktijk (57%).
Telefonische triage: Effectief voor doeleinden
Daarnaast werd het gebruik van telefonische triage, van beperkt gebruik tot sterk geprotocolleerd gebruik, bevraagd. 74% van de respondenten geeft aan reeds gebruik te maken van telefonische triage. Deze triage wordt effectief bevonden voor de vooropgestelde doeleinden in de bevraging waaronder betere patiëntenzorg, beheersen van de werkdruk en betere praktijkorganisatie- en planning.
Digitale triage: weinig gebruikers, wel overweging gebruik in de toekomst
Ook het gebruik van digitale triage werd bevraagd. Een klein aantal deelnemers maakt op dit moment gebruik van digitale triagesystemen (bv. Bingli, moetiknaardedokter.be). Meer dan een derde van de respondenten (38%) geeft aan dit in de toekomst te overwegen om de werkdruk te verlagen. Dit is een gebied voor verder onderzoek, ontwikkeling en implementatie in de toekomst.
Motivatie en bezorgdheden voor (digitale) triage
De belangrijkste redenen voor de respondenten om (digitale) triagesystemen te overwegen, zijn : het geven van voorrang aan urgente gevallen (100%), het verlagen van de werkdruk (89%), het verkrijgen van meer controle over de planning (94%) en het realistischer inplannen van de agenda (95%).
Ook worden enkele bezorgdheden aangehaald waarom (digitale) triage nog niet gebruikt wordt door de respondenten. De belangrijkste bezorgdheid1, aangehaald door 90% van de respondenten, is de verminderde toegankelijkheid die dit zou meebrengen voor een bepaalde patiëntengroep. Een groot deel van de respondenten, 80%, vindt de vrees om urgenties te missen een belangrijk argument om digitale triage niet te implementeren.
De synthese die ELZ Brugge maakte over de resultaten van de bevraging, waarop bovenstaande gebaseerd is, kan u op hun website terugvinden.
_________________
- Deze percentages zijn een som van de respondenten die ‘heel belangrijk’ en ‘eerder wel belangrijk’ aanduidden.
Project Agendabeheer
Deze bevraging kadert in het ruimere project ‘Agendabeheer’ van Domus Medica. Hoofddoel van dit project is het matchen van vraag en aanbod. Vanuit het expertisedomein praktijkorganisatie werden huisartsen bevraagd over hun noden en wensen betreffende agendabeheer en praktijkorganisatie. Hierbij werd specifieke aandacht besteed aan evoluties als nieuwe praktijkvormen, de inzet van ondersteunende profielen, gebruik van telegeneeskunde, etc. Parallel bracht het expertisedomein ICT & eHealth de huidige markt in kaart door de functionaliteiten van 15 agendasystemen te inventariseren, om vervolgens te verifiëren in welke mate die matcht met de (veranderende) behoeften op het terrein.
Op basis van dit onderzoek willen we huisartsenpraktijken ondersteunen bij het kiezen van het meest geschikte agendasysteem, en hen tips en tricks geven over optimaal gebruik van (nieuwe functionaliteiten in) hun agendasysteem om de praktijkorganisatie te optimaliseren. Daarnaast willen we doorontwikkeling en optimalisatie van agendasystemen stimuleren door de resultaten van het behoeftenonderzoek naar leveranciers van agendasystemen terug te koppelen.
Lien Geudens
Expertisedomeinverantwoordelijke Praktijkorganisatie