HGR: ’65-plusser laat u vaccineren tegen RSV’

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) roept 65-plussers op zich niet enkele tegen griep en Covid te laten vaccineren, maar ook tegen pneumokokkeninfecties en RSV. 

De vaccinatie tegen griep, en sinds kort ook tegen Covid, is goed ingeburgerd bij 65-plussers. De vaccinatie tegen RSV is dat veel minder. RSV is niet enkel een ziekte die vaak voorkomt bij kinderen, het is ook een belangrijke oorzaak van luchtweginfecties bij ouderen, met een sterftecijfer van ongeveer 11% als een ziekenhuisopname noodzakelijk is. 

In een nieuw advies beoordeelde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) het enige RSV-vaccin dat momenteel beschikbaar is in België voor volwassenen van zestig jaar en ouder Arexvy ®. De gegevens over de werkzaamheid van dit vaccin tegen ernstige vormen van de ziekte, vooral bij kwetsbare patiënten, zijn vrij beperkt. Gezien het bekende gevaar van RSV-infectie bij risicopatiënten en bij gebrek aan een doeltreffende antivirale behandeling, is de HGR niettemin van mening dat het RSV-vaccin op individuele basis kan worden aangeboden aan patiënten van 60 jaar en ouder die ook minstens één risicofactor voor ernstige RSV-ziekte vertonen. De vaccinatie heeft geen voordelen op alle gezonde 60-plussers. Daarom beveelt de HGR geen massale vaccinatie aan voor de hele bevolkingsgroep. 

De HGR benadrukt dat de huisarts het referentiepunt blijft voor alle vaccinaties. 

Filip Ceulemans