Griepvaccin zonder voorschrift voor 50-plusser?

De drie artsensyndicaten (AADM, Bvas en Kartel) vragen minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) om 50-plussers een griepvaccin te laten halen bij de apotheker zonder daarvoor eerst een voorschrift bij de huisarts te moeten halen.

De komende weken en maanden kondigen zich uiterst druk aan voor de huisartsen. De stijgende coronacijfers doen het ergste vermoeden en laten er geen twijfel over bestaan dat de huisarts het druk krijgt. Daarom lanceren de drie artsensyndicaten (AADM, Bvas en Kartel) het voorstel om 50-plussers de mogelijkheid te geven om zonder voorschrift een influenzavaccin te halen. De controle op de leeftijd kan eenvoudig via de identiteitskaart van de patiënt.

Het voorstel levert volgens de artsensyndicaten voordelen op voor alle betrokken partijen. De administratieve belasting voor de huisarts neemt af omdat hij minder voorschriften moet opmaken. Voor de patiënt verlaagt de drempel om zich te laten vaccineren. Hij hoeft geen tweemaal via de huisarts te passeren. In coronatijden is het bovendien aangeraden om het aantal bezoeken van een patiënt aan het kabinet van zijn huisarts te beperken. De artsensyndicaten vragen ook om de derdebetalersregeling mogelijk te maken voor de toediening van het griepvaccin. 

Filip Ceulemans