Griep rukt verder op

Met in de week van 13 tot en met 19 januari 109 raadplegingen voor een griepaal syndroom per 100 000 inwoners rukt griep verder op, maar blijft voorlopig nog wel onder de epidemische drempel.

In de week van 13 tot en met 19 januari werd een incidentie van 109 raadplegingen voor een episode van griepaal syndroom per 100 000 inwoners vastgesteld. De huisartsenpeilpraktijken verzamelden in deze week negentien respiratoire stalen. Twee bleken positief voor influenza A(H1N1), één voor influenza A(H3N2) en zeven voor influenza A (nog niet gesubtypeerd). Het aandeel ernstige verwikkelingen onder de ziekenhuisopnames voor een bevestigde griepinfectie is voorlopig vergelijkbaar met vorige jaren. Onder de griepdiagnoses geregistreerd door de zes peilziekenhuizen was 87% positief voor influenza A en 13% voor influenza B.

De indicatie van huisartsraadplegingen voor andere acute respiratoire infecties stijgt bij jonge kinderen tot vier jaar en daalt in de andere leeftijdsgroepen. Het aantal positieve laboratoriumtests voor RSV bij kinderen jonger dan vijf jaar bereikte een piek in december vorig jaar en daalt verder. 

Filip Ceulemans