Griep lijkt over piek heen

De griepepidemie lijkt over haar piek heen. Voor de tweede week op rij neemt het aantal raadplegingen af. Niettemin blijft er nog steeds sprake van een epidemie.

550 raadplegingen met griepachtige symptomen per 100 000 inwoners bij de huisarts in de week van 27 januari tot 2 februari, 528 in de week van 3 tot 9 februari en 478 in de week van 10 tot 16 februari. De griepepidemie, die nog steeds heerst omdat de epidemische drempel overschreden blijft, lijkt over haar hoogtepunt heen. 

Opmerkelijk: de daling is volledig toe te schrijven aan Vlaanderen en Brussel. In Wallonië neemt het aantal raadplegingen met griepale syndromen wel toe.

In de afgelopen week testte 57% van de respiratoire stalen verzameld door de huisartsenpeilpraktijken positief voor het griepvirus. Het betrof hoofdzakelijk influenza A virussen (zowel subtype A(H1N1) als A(H3N2)) en een klein aantal influenza B|Victoria virussen. Het aantal ziekenhuisopnames voor griep met bepaalde ernstige verwikkelingen zoals ARDS (acuut respiratoir falen) is iets hoger in vergelijking met vorige jaren. De incidentie van huisartsconsultaties voor andere acute respiratoire infecties daalt bij personen jonger dan 65 jaar. Het aantal influenza-infecties gediagnosticeerd door de peillaboratoria stijgt. Onder de griepdiagnoses waren er 83% positief voor influenza A, 7% voor influenza B en 10% waren niet getypeerd.