Het Verzekeringscomité van 14 maart gaf de formele goedkeuring voor de wetenschappelijke ondersteuning van het pilootproject 1733 in regio Leuven – Tienen door de Universiteit Antwerpen. Dit project zal in een eerste fase een meting doorvoeren van een aantal nieuwe, huisartsvriendelijke protocollen. Het project start begin april en zal een heel aantal aspecten van een protocol-gedreven telefonische triage toetsen.
Deze ‘dry run’ fase zal van start gaan begin april. In deze fase zullen de inkomende oproepen op de hulpcentrale gedurende 6 maanden in parallel worden getoetst aan een nieuwe reeks multidisciplinaire protocollen, die zijn opgesteld door een werkgroep van huisartsen, spoedartsen en afgetoetst bij specialisten. Tijdens deze fase worden de gegevens verzameld en verwerkt, om een heel aantal aspecten van protocol-gedreven telefonische triage te toetsen.
Zo willen de onderzoekers nagaan wat de veiligheid en efficiëntie van de protocollen zijn en of deze correct worden toegepast door de call-takers. Er dient nagegaan te worden wat de mate van over- of ondertriage is die volgens de protocollen zou gebeuren. Ook wordt er gekeken naar wat de wijziging van de patiëntenstroom zou zijn, en de wijziging van de werkbelasting bij niet alleen spoedartsen en huisartsen, maar ook van de aangestelden van de hulpcentrale.
Domus Medica zal de resultaten van dit project van dichtbij opvolgen, onder andere via de interprovinciale werkgroep 1733. De evaluatie van dit project is een belangrijke eerste stap om de haalbaarheid van een aantal randvoorwaarden af te toetsen bij een mogelijke toekomstige implementatie.