Vorige zaterdag vierde Domus Medica feest. Tien jaar geleden ontstond de nieuwe vereniging uit het samengaan van WVVH en UHAK. Op een academische zitting werd teruggeblikt op tien bewogen jaren.
“Wat 10 jaar geleden onmogelijk leek, staat vandaag als een huis. Ons huis. Het huis van de huisartsen en de huisartsenkringen van Vlaanderen en Brussel”, begon voorzitter Maaike Van Overloop.
Ze wees op de verdienste van Jos De Smedt en Patrik Roelandt, de laatste voorzitters van WVVH en UHAK voor de fusie en op die van haar directe voorgangers Piet Vanden Bussche, Ivan Devriendt en Peter Hoffman.
Hoe ziet een arts met 20 jaar ervaring Domus Medica?
Huidig bestuurslid Siegfried Van Eygen was in het oprichtingsjaar van Domus Medica 10 jaar arts. Hij voerde ons mee naar de periode voor 2006: “Indertijd voelde het aan alsof de huisarts een soort loopjongetje was, dat blij mocht zijn met de enkele kruimels die van de tafel vielen en vooral niet moest denken dat hij werkelijk iets te zeggen had.” Het besef van de nood aan een eenheidsvereniging voor huisartsen, die ook een syndicaat moest zijn, groeide.
Hij wees ook op de openheid van Domus Medica; zo open dat het mogelijk is dat leidinggevende figuren van andere syndicaten lid mogen worden van de vereniging en zelfs mogen zetelen in de Algemene Vergadering.
Wat veranderde er de voorbije tien jaar in de ziekteverzekering?
Jo De Cock, administrateur generaal van het Riziv, schetste met 10 cijfers, 10 letters en 10 woorden de evolutie van de huisartsen en de ziekteverzekering in de voorbije tien jaar. Zo haalde hij onder meer aan dat het aantal huisartsen op 10 jaar haast hetzelfde gebleven is. Het percentage huisbezoeken daalde van 37% naar 27%.
Hij stond verder stil bij enkele realisaties, zoals de integratie van kleine risico’s, de uitbouw van de wachtposten en het statuut van de haio’s.
Hoe ziet een pas afgestudeerde huisarts Domus Medica?
Pas afgestudeerd huisarts An-Sofie Vandenbulcke had samen met de Facebook-groep van haar jaargenoten haar tekst voorbereid. Ze kende Domus Medica van de richtlijnen voor goede medische praktijkvoering, waarvan ze hoopte dat die verder laagdrempelig verspreid zouden worden. Maar ze wees ook op de praktische steun die Domus Medica aan beginnende huisartsen kan bieden: “Kunnen aankloppen bij ervaren en gedreven mensen, dat is wat wij nodig hebben en dus de beste profilering voor Domus Medica.”
Ze liet ook verstaan dat binnen de jonge generatie een grote wens tot vereniging bestaat: “Hoe beter verenigd we zijn, hoe meer draagkracht onze stem zal hebben ... We moeten mee aan het roer staan en zorgen dat ons beroep uitdagend blijft, gewaardeerd én haalbaar.”
Welke rol zien de mutualiteiten voor de huisarts?
De stem van de mutualiteiten werd vertegenwoordigd door Alex Peltier, adjunct medisch directeur van de landsbond CM. Hij besprak onder meer de visienota van de mutualiteiten. Voor de huisarts is daarin een centraliserende rol en een holistische omgang met de patiënt weggelegd: “Elke inwoner moet een huisarts hebben en deze huisarts moet zijn rol spelen in de goede oriëntatie van de patiënt.” De mutualiteiten zien voor zichzelf dan weer de rol van infopunt voor de patiënten.
Muzikaal intermezzo
Lotte Remmen (dochter van… en zelf ook haio) en Johannes Wannyn zorgden voor een zeer geslaagd muzikaal intermezzo met een hedendaagse mix van pop en folk. Google hun namen maar eens…
Hoe ziet een huisarts met 10 jaar ervaring Domus Medica?
Maaike Van Overloop viert dit jaar niet enkel 10 jaar Domus Medica, maar ook dat zij zelf 10 jaar geleden als huisarts begon. Ze wees op de evolutie die de groeiende vereniging de voorbije jaren doormaakte, met als bekroning de deelname en de behaalde resultaten op de artsenverkiezingen in 2014. Daardoor kon Domus Medica mee bouwen aan het “akkoord artsen-ziekenfondsen dat durft verder te kijken dan de 2 jaar waarin het de tarieven regelt. Het kiest mee voor een zorg op maat in een klimaat waarin de zorgverleners zich in hoofdzaak kunnen toeleggen op de zorg voor mensen”.
Hoe ziet Vlaams minister Jo Vandeurzen Domus Medica?
Vlaams minister Van Zorg en Welzijn Jo Vandeurzen, maakte duidelijk dat hij zeer goed vertrouwd was met het werk van Domus Medica. In het kader van de beheersovereenkomst werkt de vereniging mee aan de bevolkingsonderzoeken over kanker, maar ook aan andere preventiethema’s zoals: suïcidepreventie, tabak, alcohol, drugs en psychotrope medicatie, val- en fractuurpreventie, enz.
Hij prees het recent verschenen eindrapport over de zorgregio’s, dat door Domus Medica, in samenwerking met ruim 1300 eerstelijnsgezondheidswerkers werd opgesteld.
Hoe evolueerde de opleiding de voorbije 10 jaar?
De laatste sprekers op het programma waren de diensthoofden van de academische centra huisartsgeneeskunde.
Roy Remmen had het over de opleiding van de huisartsen, die zeker niet zuiver academisch is. Een vierde van de actieve huisartsen in Vlaanderen is op één of andere manier betrokken bij die opleiding.
Bert Aertgeerts besprak een aantal belangrijke verwezenlijkingen van huisartsen voor huisartsen die de toegankelijkheid van wetenschappelijke informatie vergroot hebben: de Cebam digital library, EBMPracticeNet, Gezondheid en Wetenschap,…
Jan De Maeseneer bekeek ten slotte in helicopterview de evoluerende plaats van de huisartsgeneeskunde in de gezondheidszorg.
En de winnaar is…
En toen werd er nog één puntje toegevoegd aan de agenda: prof. dr. Jan De Maeseneer kreeg uit handen van voorzitter Maaike Van Overloop de Domus Medica Carrière-award overhandigd. Deze award wordt jaarlijks door de raad van bestuur van Domus Medica uitgereikt aan een actieve huisarts die een onuitwisbare vingerafdruk heeft achtergelaten op het huisartsenlandschap. Proficiat!
Wim Torbeyns
Domus Medica
{flickr set=72157661334319204}