Enquête bij huisartsen: resultaten en actiepunten

3 mei 2018

Eind 2017 voerde de Directie-generaal Personen met een Handicap een enquête bij de huisartsen over de uitwisseling van medische gegevens in het kader van de evaluatie van de handicap.

Resultaten enquête

Bijna 400 huisartsen vulden de enquête in, 54% kwam uit Vlaanderen, 15% uit Brussel en 31% uit Wallonië. 61% van de respondenten is ouder dan 49 jaar.

Enkele opvallende gegevens uit het rapport van de enquête:

  • 53% van de artsen heeft ooit al het elektronisch formulier “Evaluatie van de handicap” gebruikt
  • 37% ontvangt nooit een elektronisch bericht van de FOD via de eHealthBox
  • 34% van de artsen verkiest nog altijd de papieren formulieren
  • 20% van de artsen is niet vertrouwd met de digitale uitwisseling van gegevens
  • 75% heeft ooit al problemen ondervonden bij het ontvangen van de elektronische berichten van de FOD. Zo valt het bijvoorbeeld niet op dat er een bericht is toegekomen of kunnen de berichten niet altijd teruggevonden worden.
  • 65% van de artsen heeft ooit al problemen ondervonden met het versturen van elektronische berichten naar de FOD. Zo sturen ze bijvoorbeeld de info digitaal, maar krijgen ze toch nog herinneringen van de FOD.
  • 76% vindt het belangrijk om eerst de patiënt te zien alvorens de informatie naar de FOD te sturen. De belangrijkste reden is om recente informatie te bekomen over de gezondheidstoestand van de patiënt.

We kunnen besluiten dat de elektronische systemen nog kampen met kinderziektes. Hierdoor zien de artsen niet altijd de meerwaarde in van de digitalisering. De technische problemen kunnen zich voordoen in verschillende schakels van de elektronische uitwisseling (bij de FOD, eHealth, het softwarepakket van de arts,…).

Een volledig en correct ingevuld elektronisch medisch dossier is een vereiste om het elektronisch formulier “Evaluatie van de handicap” efficiënt te kunnen invullen. Dit vormt soms een struikelblok.

Er is ook nood aan een betere communicatie, bijvoorbeeld over technische zaken, maar ook over de soorten verslagen die de artsen aan de FOD moeten bezorgen.


Zie ook: het volledige rapport op de website handicap.belgium.be