In juli communiceerde Departement Zorg al eens tijdelijke aanpassingen van het mazelenbeleid in Vlaanderen. Deze aanpassing was noodzakelijk om voldoende vaccins beschikbaar te houden voor de meest kwetsbare groepen. Op deze communicatie kwam een positieve respons waardoor het aantal bestellingen inmiddels genormaliseerd is. Dankzij deze respons kunnen enkele aanpassingen teruggeschroefd worden.
De nodige MBR vaccins voor basisvaccinatie van kinderen worden tijdig voorzien, ondanks een vertraging op de leveringen, en zullen dat ook de komende weken kunnen doen. De vraag naar MBR vaccins is echter in heel Europa verder gestegen. Het blijft daarom belangrijk om de beschikbare vaccins zo efficiënt mogelijk in te zetten. Hierdoor kan het beleid nog niet volledig hersteld worden. De voorraad van de beschikbare vaccins wordt nauwkeurig opgevolgd en adviezen zullen op basis hiervan verder bijgestuurd worden de komende weken.
Huidige mazelenbeleid
Op dit moment wordt terug inhaalvaccinatie van kinderen en jongeren tot de leeftijd van 18 jaar met twee dosissen toegelaten en aanbevolen. Echter bij volwassenen blijft inhaalvaccinatie beperkt tot onbeschermde gezondheidswerkers (1 dosis).
Kinderen blijven immers de meest getroffen groep in de huidige uitbraak, en vormen ook het grootste risico op uitbraken in de toekomst indien ze on(volledig) gevaccineerd blijven.
Departement Zorg kondigt aan dat de prioritering zoals beschreven in juli wordt behouden, met enkele aanpassingen:
- Post-exposure vaccinatie en randvaccinatie rond nieuwe gevallen van mazelen, volgens de richtlijn, is absoluut noodzakelijk, met als enige beperking:
- Voorlopig slechts een eerste dosis toedienen bij volwassenen die nog niet gevaccineerd zijn; voor kinderen (<18) mag de tweede dosis wel ingepland worden.
- Het basisvaccinatieprogramma wordt verdergezet zoals het in vorig schooljaar verliep:
- eerste dosis MBR voor jonge kinderen (12 maanden)
- tweede dosis voor leerlingen in het 4e leerjaar (leeftijd 9 jaar), zoveel mogelijk in het najaar
- volledige inhaalvaccinatie van niet gevaccineerde jongeren (< 18j) met 2 dosissen.
- Inhaalvaccinatie van zorgverleners die onbeschermd zijn tegen mazelen wordt sterk aanbevolen:
Bij zorgverleners geboren na 1970 die niet zeker mazelen doormaakten en niet zeker gevaccineerd zijn met minstens één dosis, wordt eerst serologie bepaald (mazelen IgG). Een positieve IgG waarde wijst op bescherming tegen mazelen (gevaccineerd of doorgemaakt). Op basis van dit resultaat kan al dan niet gevaccineerd worden. Voor alle assays gebruikt in laboratoria in Vlaanderen mag u ervan uitgaan dat een positief resultaat, indien dit herleid wordt tot de internationale standaard, boven de afkapwaarde ligt waar bescherming verondersteld wordt (cfr schrijven van juli).
Ook hier geldt verder de tijdelijke beperking om momenteel geen tweede dosis toe te dienen. Deze beperkingen worden herbekeken zodra de vaccinvoorraad dit toelaat. - In de toekomst, indien de vaccinvoorraad uitgebreid kan worden met voldoende extra vaccins, wordt inhaalvaccinatie naar andere doelgroepen voorzien.
In tussentijd wordt er gevraagd om:
• MBR-vaccinaties uit het verleden, die nog niet in Vaccinnet staan, zeker te registreren, zowel voor kinderen als volwassenen;
• Tijdelijk nog geen volwassenen te vaccineren, zelfs als ze nog geen vaccindosis gekregen hebben met uitzondering van zorgverleners;
• Voor kinderen maximaal vaccinaties volgens het programma aan te bieden, ook inhaalvaccinatie met twee dosissen.
Het mogelijke wordt gedaan om het beleid ook naar volwassenen te kunnen herstellen in de (nabije) toekomst.
Lees hier de volledige brief van Departement Zorg ter attentie van de artsen in Vlaanderen: tijdelijke wijziging mazelenbeleid (laatjevaccineren.be)
Update richtlijnen mazelen
Departement Zorg heeft de richtlijn rond mazelen aangepast. De Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ) communiceert de voornaamste aanpassingen:
“Departement Zorg heeft de richtlijn rond mazelen aangepast met betrekking tot het weren van onvolledig gevaccineerde kinderen die in nauw contact kwamen met een geval van mazelen. In de vorige versie van de richtlijn werd aanbevolen zowel de niet-gevaccineerde als de onvolledig gevaccineerde (volgens leeftijd) kinderen te weren gedurende 21 dagen na het laatste geval van mazelen. Omwille van de grote impact op het leven van kinderen, werd het weringsadvies verlaten voor kinderen die wel al 1 gedocumenteerde vaccinatie kregen. Er wordt enkel nog wering aanbevolen voor de niet-gevaccineerde kinderen.”
Bron: Nieuwsbrief – Mazelen, parvovirus B19 en meldingsplichtige ziekten | VWVJ