Emotioneel welzijn bij artsen: een totaalpakket

12 sep 2016

Naar aanleiding van een recent overlijden van een jonge collega-huisarts door suïcide verscheen vandaag in diverse media een bericht over het verplicht maken van psychische opvolging van huisartsen.

Dit was één van de mogelijke aanbevelingen uit het Domus Medica-rapport ‘Suïcidepreventie bij (huis)artsen’, maar verder onderzoek moet nog uitwijzen of dit in de praktijk nodig en haalbaar is. 59% van de ondervraagde huisartsen in het rapport vond zelfscreening wel een goede methode om geestelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. Naast deze aanbeveling suggereert het onderzoeksrapport verschillende acties om het emotioneel welzijn van artsen te ondersteunen en waar nodig, te versterken.

Risicofactoren

Er zijn heel wat belastende factoren in de werkcontext van huisartsen die het risico op emotionele problemen vergroten. Er is de hoge werkdruk, het gebrek aan vrije tijd en tijd voor het gezin, de administratieve taken, een emotionele jobinhoud en de druk van collega’s en patiënten. Maar ook persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionisme en een grote zin voor verantwoordelijkheid, kunnen het emotioneel welzijn van artsen aantasten.

Tegelijkertijd is het taboe op geestelijke gezondheidsproblemen groot. Huisartsen willen tegemoetkomen aan de hoge verwachtingen om een gezond rolmodel te zijn en voelen zich niet comfortabel in de rol van patiënt.

‘Ziek zijn is voor patiënten, niet voor artsen’, aldus een deelnemer aan het onderzoek. Dat maakt de drempel naar professionele hulpverlening hoog.

Acties

Vertrouwelijke hulpverlening en respect voor ieders privacy zijn sleutelwoorden in de oplossing. Verder is er een grote nood aan kennis over zelfzorg.

Intervisie en samenwerking met collega’s en andere disciplines dient versterkt te worden om belastende taken te verdelen, uitwisseling mogelijk te maken en te werken aan een cultuur waarin artsen, net als patiënten, kwetsbaar kunnen zijn.

Domus Medica zet zich in voor deze problematiek door praktijkondersteuning en sensibilisering, en door het stimuleren van groepspraktijken, netwerken en samenwerkingsverbanden met partners uit het veld.

Ook de Vlaamse overheid en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) werken met een multidisciplinaire richtlijn ‘Detectie en behandeling van suïcidale patiënten’ aan de versterking van de samenwerking tussen eerste en tweede lijn.

Informatie

Het volledige onderzoeksrapport ‘Suïcidepreventie bij huisartsen’ kunt u hier bekijken: www.domusmedica.be/rapport-suicidepreventie