EMD-softwarepakketten: gelabeld of niet?

6 mrt 2014

In februari werd de eerste ronde van de labeling van de EMD-softwarepakketten afgerond. Zeven EMD-softwarepakketten doorstonden de test en kregen het label van eHealth: Le généraliste, Pricare/medinote, Epicure, Medigest, HealthOne, Medidoc en Careconnect.

Een herkansing is gepland in maart-april 2014. De ICT-commissie van Domus Medica raadt aan om deze herkansing af te wachten, alvorens op een ander pakket over te schakelen.
Vermoedelijk komt er na deze herkansing een uitgedund veld van gelabelde elektronische medische dossiers (EMD’s). Sommige niet-geslaagde pakketten zullen vermoedelijk verder ondersteund en ontwikkeld worden, andere zullen gebruikers verliezen en stilaan uitdoven.

Telematicapremie

Een gelabeld pakket geeft recht op de telematicapremie van de overheid voor 2014 en 2015.
Indien u gebruikmaakt van een niet-gelabeld pakket, betekent dit enkel dat u geen aanspraak kan maken op de telematicapremie. Het is dus goed mogelijk dat uw niet-gelabeld pakket wel kan connecteren met de eHealth-communicatie. Om zicht te krijgen waarom uw pakket niet gelabeld is, kunt u zich best informeren bij de provider van uw pakket.
Indien u na de herkansingsronde een niet-gelabeld pakket gebruikt, kunt u kiezen om het EMD verder te gebruiken zonder recht te hebben op de telematicapremie ofwel van EMD te wisselen.

Checklist

Laat u niet verleiden door de ‘toeters en bellen’ van een pakket.
De beste manier is te werken aan de hand van een checklist op basis van uw manier van werken. Registreer de gegevens van een consultatie, schrijf medicatie voor, een verwijsbrief voor verpleging of een kinesist of een specialist, connecteer met Vaccinnet,….

Overstap

Indien u een overstap overweegt, is het vooral belangrijk u te laten leiden door de kans dat het pakket waarvoor u kiest, zal slagen voor bijkomende labelingstoetsen en door zijn gebruiksvriendelijkheid op vlak van gestructureerd, gecodeerd werken.
Binnen de labeling werd een Software Migration Format (SMF) ontwikkeld dat de arts toelaat om te wisselen van EMD. Dit SMF laat niet toe om alle gegevens volledig te converteren. De kwaliteit van transitie is bovenal afhankelijk van de kwaliteit van registratie. Als u wanordelijk en in vrije tekst geregistreerd hebt, zal het nieuwe pakket u geen geordend dossier kunnen bieden.
De meeste producenten hebben daarnaast ook dikwijls eigen transitietools.
Het is ook belangrijk een onderscheid te maken tussen het contract dat getekend is met de producent en de labeling. In de contracten staat meestal geen vermelding van de plicht tot slagen in het label.

Domus Medica volgt deze ontwikkelingen verder op en houdt u op de hoogte.
Voor een volledige checklist van uw pakket of meer informatie kunt u terecht op: info@domusmedica.be.