Effecten van borstvoeding

23 mei 2013

Een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) geeft aan welke voordelen borstvoeding opleveren voor het kind.

borstvoeding grHet rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie geeft op een zeer genuanceerde manier weer welke voordelen borstvoeding oplevert voor het kind. De vijf parameters die onderzocht werden, geven niet allemaal eenzelfde eenduidig beeld. Op cholesterol blijkt borstvoeding bijvoorbeeld geen significante invloed te hebben. Dat staat haaks op een eerdere review uit 2007 die wel een significant effect aantoonde bij volwassenen. De conclusie van de WGO is echter duidelijk: 'Het beschermende effect van borstvoeding, als het er al is, is te klein om significant te zijn.' De studies die de WGO bekeek, tonen een zeer kleine reductie van minder dan 1 mmHg in de systolische druk aan bij mensen die borstvoeding hebben gekregen. Net als bij cholesterol besluit de WGO dat het effect van borstvoeding, zo het er al is, niet significant is.

Een ander geluid bij diabetes: in bepaalde studies wordt gewag gemaakt van een afname met 34%. De WGO vindt echter dat er te weinig hoogwaardige studies zijn om al definitieve conclusies te trekken. Daarom zijn er meer studies noodzakelijk om een definitieve conclusie te kunnen trekken. Ook voor overgewicht en obesitas geven een aantal studies spectaculaire resultaten op voor borstvoeding: tot 24% minder obesitas of overgewicht. In de hoogst ingeschatte studies blijft de daling beperkt tot 12%. Daarom besluit de WGO dat borstvoeding bescherming biedt tegen overgewicht en obesitas. Ten slotte bekeek de WGO het effect van borstvoeding op het IQ. Borstvoeding wordt geassocieerd met een stijging van 3,5 punten indien men alle studies meerekent. Kijkt men alleen naar de studies met de hoogste kwaliteit dan blijft de stijging beperkt tot 2,2 punten. De conclusie van de WGO is niettemin dat er sterke evidentie is voor een causaal verband tussen borstvoeding en IQ.

Het rapport is te bekijken en te downloaden op de website van de WHO.