Dinsdag werd de (huisartsen)wereld geschokt door het tragisch overlijden van dr. Patrik Roelandt. Domus Medica is diep geschokt en betuigt zijn oprecht medeleven en steun aan de familie, vrienden en kennissen van dr. Patrik Roelandt. Eens te meer wordt de veiligheid van huisartsen in vraag gesteld.
Dr. Patrik Roelandt werd dinsdagmiddag om het leven gebracht door een onbekende patiënt, die om een huisbezoek had gevraagd. Hij was erg geliefd door zijn patiënten en collega’s, en ook binnen Domus Medica een zeer gewaardeerde collega.
Pionier
Patrik Roelandt was tien jaar geleden één van de grondleggers van Domus Medica. Als voorzitter van UHAK, de Unie van Huisartsenkringen, was hij samen met Piet Vanden Bussche (voorzitter Vlaams Huisartsenparlement) en Jos De Smedt (voorzitter Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen) overtuigd van de noodzaak van één grote huisartsenvereniging die de belangen van de Vlaamse huisartsen beter kon verdedigen dan de verschillende pijlers afzonderlijk.
Als opvolger van Leo Adam zette Patrik Roelandt UHAK verder op de kaart. Mede onder zijn impuls werden de huisartsenkringen door de overheid erkend en kregen ze subsidies voor hun werking. Hoewel hij geen jurist was, kon Patrik Roelandt als geen ander een juridische tekst ontleden en interpreteren. Daardoor kwam hij steeds in een sterke positie aan de onderhandelingstafel.
Patrik Roelandt was ook erg actief bij zijn eigen huisartsenkring in Izegem. Hij was jarenlang voorzitter van het West-Vlaams Huisartsenplatform. Als lid van eerst de Provinciale Raad en tegenwoordig de Nationale Raad van de Orde van Artsen kon hij zijn juridische beslagenheid ten volle uitspelen.
Veiligheid
Door dit tragische overlijden wordt opnieuw de veiligheid van huisartsen in vraag gesteld.
Het is onmogelijk om huisartsen tijdens elk gewoon huisbezoek te beschermen. Domus Medica vraagt wel om gegevens van de politie uit te wisselen wanneer er een bedreiging is. Huisartsen weten zelden of hun patiënt een crimineel of drugsverleden heeft, tenzij van de familie.
Binnen het beroepsgeheim van de politie en het medisch kops moet deze uitwisseling van gegevens mogelijk worden.
Bij wachtdiensten wordt verder naar gestructureerde veiligheidsmaatregelen gezocht. In huisartsenwachtposten zijn er vaak middelen om ook een chauffeur te voorzien. Daarnaast is elke praktijkruimte in een wachtpost uitgerust met een alarmknop. De mogelijkheden van een ‘alarmapp’, die huisartsen ook tijdens een huisbezoek kunnen gebruiken, worden verder onderzocht.
Medeleven
Binnen de kring is de schokgolf na het overlijden van Patrik Roelandt groot. Domus Medica nodigt zijn leden uit om hieronder hun medeleven te betuigen en/of herinneringen op te halen aan Patrik Roelandt. Niet-leden kunnen hun bericht e-mailen naar info@domusmedica.be. Wij zullen het toevoegen aan de website.