Domus Medica benadrukt belangen en zorgen van huisartsen tijdens overleg met minister

Stand van zaken ontwerp hervormingswet gezondheidszorg

Zoals aangekondigd in onze voorgaande communicaties zaten de (tand)artsensyndicaten en de mutualiteiten donderdag 3 juli opnieuw samen met minister Vandenbroucke. Tijdens dit overleg lichtte de minister de aanpassingen aan het voorontwerp van de hervormingswet toe en werd er verder onderhandeld over de inhoud. Binnen de grenzen die afgelijnd zijn in het regeerakkoord neemt huisartsenvereniging Domus Medica constructief deel aan het overleg met het oog op een compromis dat zoveel mogelijk tegemoetkomt aan de bezorgdheden van de (huis)artsen.

Gisterenavond kwamen de betrokken partijen opnieuw samen om het voorontwerp van de hervormingswet van minister Vandenbroucke te bespreken. De hervormingsplannen leiden al enkele weken tot de nodige beroering en ongerustheid binnen het werkveld. Domus Medica vindt het daarom belangrijk om via de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) in dialoog te blijven met de beleidsmakers om deze bezorgdheden te capteren en de belangen van de (huis)artsen te verdedigen.

Domus Medica nam vooraf de tijd om de aangepaste teksten grondig te analyseren, zodat we het overleg konden benutten voor een inhoudelijke bespreking. Tijdens het overleg bleek echter dat de andere syndicaten de geamendeerde versie nog niet hadden doorgenomen, wat een diepgaand debat over de inhoud bemoeilijkte en er weinig ruimte was om onze voornaamste bezorgdheden te bespreken. Belangrijk is dat opnieuw bevestigd werd dat het om een voorontwerp gaat: er is nog niets definitief beslist en alle onderdelen van de tekst blijven onderhandelbaar. Volgende week vrijdag vindt een nieuw overleg met de minister plaats, waarin de onderhandeling worden voortgezet.

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste aanpassingen die momenteel in de tekst zijn doorgevoerd: 

  • Verduidelijking RIZIV-nummers: de tekst is aangepast om duidelijk te maken dat het schrappen of schorsen van een RIZIV-nummer enkel mogelijk is in het kader van fraudebestrijding of wanneer een zorgverlener een gevaar vormt voor patiënten. Fraude wordt hierbij gedefinieerd als het aanrekenen van niet-geleverde prestaties. Daarnaast wordt verduidelijkt dat een eventuele schorsing tijdelijk is met een maximumduur van twee jaar. Enkel een apart en onafhankelijk college  binnen de Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle kan deze beslissing nemen.
  • Garantie op index bij uitblijven akkoord: de indexering van honoraria blijft gegarandeerd, ook wanneer er geen akkoord wordt bereikt of wanneer er onvoldoende geconventioneerde artsen zijn.
  • Onderscheid premies: de minister is ons voorstel gevolgd om minstens de kwaliteitsgebonden premies toe te kennen aan alle zorgverleners en niet enkel aan geconventioneerde zorgverleners.
  • Partiële conventie blijft behouden: de regering wil de transparantie en de duidelijkheid voor de patiënt over de partiële conventie verhogen. Het aangepast voorontwerp bevat een voorstel hiertoe (aantal vaste dagen per week geconventioneerd werken).
  • Mogelijkheid plafond supplementen verlagen is geschrapt: de regering zal enkel het plafond voor supplementen kunnen verhogen, niet verlagen.
  • Intrede conventie en supplementenbeperking pas in 2028: de tekst bevat nu garanties dat het hervormde conventiesysteem en de beperking van supplementen pas ingaan vanaf 2028. Dit geeft de tijd om eerst de hervorming van de nomenclatuur en de ziekenhuisfinanciering uit te werken. Domus Medica heeft het belang van deze volgorde sterk benadrukt en is tevreden dat de beleidsmakers hiermee rekening houden.
  • Uitzonderingen digitalisering: in het ontwerp wordt duidelijk opgenomen wanneer er uitzonderingen mogelijk zijn voor bijvoorbeeld elektronisch factureren.
  • Verduidelijking van andere bepalingen: zo wordt slechts een beperkt percentage van de financiering van beroepsorganisaties gekoppeld aan de conventiegraad en worden de akkoordencommissies nauwer betrokken in het verdere proces wanneer er binnen de commissie geen conventieakkoord wordt bereikt.

Domus Medica stelt vast dat de regering via de opdrachtenbrief nadrukkelijk meer regie over de begroting wil houden. Dit blijft een belangrijk aandachtspunt, zeker in het licht van het overlegmodel waarin huisartsen participeren. Tegelijkertijd is er een duidelijke koppeling met de gezondheidszorgdoelstellingen.

Zoals eerder aangegeven, is het positief dat deze doelstellingen zich expliciet richten op de versterking van de eerste lijn. Zolang deze prioriteit centraal blijft staan, betekent dit voor huisartsen — als spilfiguur in de eerste lijn — een belangrijke waarborg.

Dr. Maaike Van Overloop (voorzitter Domus Medica): “Domus Medica hoopt dat er nu ruimte komt voor gesprekken over de thema’s die voor huisartsen écht het verschil maken. We denken daarbij aan het herwaarderen van teleconsultaties, zodat ze opnieuw een correcte plaats en waardering krijgen binnen de praktijkvoering. Ook het regelen van een bindende triage, het voorzien van structurele ruimte voor andere zorgprofielen in de eerste lijn die de huisarts versterken, en een echte herwaardering van de huisartsgeneeskunde als kern van toegankelijke zorg, verdienen dringend de nodige aandacht. Huisartsen hebben nood aan helderheid, vertrouwen en een beleid dat hen ondersteunt in hun cruciale rol voor patiënten.” 

Domus Medica blijft dit alles nauw opvolgen, ook in de volgende overlegmomenten.