Dominique Thoelen wint Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts

10 mei 2012

De Limburgse huisarts Dominique Thoelen wint dit jaar de Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts. Hij volgt daarmee Bram Spinnewijn en Rita Vanobberghen op.

Dominque thoelenDe Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts? Is die niet enkele maanden geleden uitgereikt, vraagt u zich waarschijnlijk af. Inderdaad, begin dit jaar kregen Bram Spinnewijn en Rita Vanobberghen deze prestigieuze prijs. Domus Medica besliste onlangs echter om de prijs voortaan te koppelen aan de Dag van de Huisarts, die dit jaar plaatsvindt op 19 mei. Bovendien besliste Domus Medica de naam van de prijs lichtjes te wijzigen en er ‘Brusselse’ aan toe te voegen. 

Laureaat van de prijs 2012 is Dominique Thoelen, die werd voorgedragen door de huisartsen van de huisartsenkring van Leopoldsburg. Daar nam hij het initiatief om tweemaal per maand op de middag alle huisartsen van de wachtkring samen te brengen. Tussen 12.30 en 13.30 uur eten nagenoeg alle huisartsen van de kring samen een broodje. Ze bespreken er eventuele problemen, kunnen iets meedelen of een vraag stellen. ‘Dit leidt tot een zeer hechte band en een brede visie op allerhande medische zaken. Zit er iemand in de problemen, dan zoeken we samen naar een oplossing’, luidt het in de aanbevelingsbrief, ‘een initiatief dat best navolging kan krijgen in andere wachtkringen.’ 

Niet alleen op lokaal vlak drukt Dominique Thoelen zijn stempel op de organisatie en de toekomst van de huisartsgeneeskunde. Dat hij één van de drijvende krachten is achter het zorgmodel 2020 van Domus Medica gaf hem bij de leden van de jury zeker een streepje voor. Zijn engagement is overigens niet nieuw. Zo was Dominique Thoelen verschillende jaren lid van het Vlaams Huisartsenparlement. Daar stond hij bekend als de rustige compromiszoeker die steeds met het nodige, goed onderbouwde cijfermateriaal de andere parlementsleden wist te overtuigen.

De Prijs van de Vlaamse en Brusselse Huisarts wordt gesteund door de Astra Zeneca Foundation, die een geldsom van 5000 euro ter beschikking stelt.