Dieetadvies volledig terugbetaald voor jongeren met ernstige obesitas

Vanaf 1 december kunnen kinderen en jongeren met ernstige obesitas een behandelingsplan op maat krijgen, aangeboden en uitgewerkt door één van de 25 pediatrische multidisciplinaire obesitascentra (PMOC) die hiervoor worden opgericht. 

Vandaag hebben jongeren van 6 tot 18 jaar met overgewicht recht op tien terugbetaalde behandelingen bij een diëtist en dat in een periode van twee jaar. Vanaf 1 december krijgen ook kinderen met overgewicht van 2 tot en met 5 jaar toegang tot deze zorg. Bovendien wordt het remgeld bij deze raadplegingen voor alle kinderen en jongeren afgeschaft. Voortaan zullen ook artsen van Kind & Gezin en het CLB kinderen kunnen doorverwijzen naar de diëtist. Uiteraard kan ook de huisarts kinderen en jongeren met ernstige obesitas steeds blijven doorverwijzen naar het zorgtraject in een van de 25 pediatrische multidisciplinaire centra. 

Hoe ziet het zorgtraject er concreet uit? Obese kinderen en jongeren die kampen met metabole of andere complicaties en/of psychische problemen krijgen in het obesitascentrum een multidisciplinair behandelplan aangepast aan hun noden. Zij worden intensief begeleid door een team van kinderartsen, psychologen, kinesitherapeuten, diëtisten en maatschappelijk assistenten, in samenwerking met de huisarts. Die wordt betrokken en vergoed voor overleg en opvolging. Het behandeltraject zet sterk in op de sociale en emotionele begeleiding van de patiënt en zijn naaste omgeving en op leefstijl-/gedragsinterventie met als doel het bevorderen van een gezonde levensstijl (voedingspatroon, beweging, lichaamstevredenheid, zelfbeleving, emotieregulatie en slaap). 

Obese kinderen die nog geen of weinig complicaties hebben, worden verder opgevolgd in de eerste lijn door de huisarts. Ook diëtisten, kinesitherapeuten of klinisch psychologen kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Het obesitascentrum zal de behandelende huisarts op zijn vraag ondersteunen, zowel bij het opstellen van een behandelplan als bij het oriënteren naar de juiste zorgverleners. Deze kinderen kunnen eveneens onderzocht worden door de gespecialiseerde kinesitherapeut, diëtist of psycholoog van het PMOC die vervolgens advies kunnen geven aan de behandelende arts. De kosten voor dit advies worden terugbetaald (wat niet uitsluit dat er nog kosten zijn voor andere raadplegingen die hierbij komen kijken). 

In het eerste jaar mikt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op 5.000 kinderen en jongeren met ernstige obesitas die van dit aanbod gebruik kunnen maken. In het tweede jaar zou dat volgens ramingen van het Riziv stijgen tot 7.500. Na een jaar volgt een eerste evaluatie van het zorgmodel, waarvoor de regering 11 miljoen euro uittrekt. 

Filip Ceulemans