Dermatologisch advies op afstand: wachten op de evaluatie

Het proefproject rond dermatologisch advies op afstand werd op 1 december beëindigd. Het is nu wachten op de evaluatie die er normaal in het voorjaar van 2022 moet komen.

Op 11 februari van dit jaar ging een proefproject van start waarbij patiënten, huisartsen en dermatologen via beveiligde communicatiekanalen medische informatie en foto’s konden uitwisselen met het oog op diagnose, behandeling of preventie van huidaandoeningen. Met het proefproject hoopte het Riziv aan te tonen dat deze manier van werken kwaliteitsvol, snel, toegankelijk, veilig en kosteneffectief is voor het verstrekken van dermatologisch advies via raadplegingen op afstand.

Het Riziv streefde ernaar tweeduizend tele-expertises te laten uitvoeren door de vijftig deelnemende dermatologen. De vierhonderd deelnemende huisartsen stuurden een voldoende aantal aanvragen richting dermatologen zodat het proefproject kan worden afgesloten. Nu zullen huisartsen, dermatologen en patiënten worden bevraagd naar hun ervaringen met de nieuwe methode. Het evaluatierapport wordt verwacht tegen maart volgend jaar.

Filip Ceulemans