De dag dat we niet meer aan kanker sterven

De afgelopen tien jaar overleefden 350 000 Belgen kanker. In vijftig jaar tijd is het overlevingspercentage vijf jaar na de kankerdiagnose spectaculair gestegen van 40% tot bijna 70%. Dat meldt de Stichting tegen Kanker op deze Wereldkankerdag (4 februari).

Jaar na jaar neemt het aantal mensen toe dat kanker krijgt. In 2018 kregen meer dan 70 000 landgenoten de diagnose te horen. Wereldwijd waren er dat meer dan 19 miljoen. De Wereldgezondheidsorganisatie die een zicht heeft op de verspreiding van de aandoening wereldwijd, voorziet dat aan de huidige tendens het aantal kankergevallen de komende twee decennia met 60% zal stijgen. Ook in België wordt een stijging verwacht, voornamelijk gerelateerd aan de bevolkingsgroei en de vergrijzing van de bevolking. 

Er is echter niet enkel slechts nieuws te melden over kanker. Het aantal patiënten neemt weliswaar toe, ook de overlevingskansen na een kankerdiagnose stijgen. Bijna zeven op tien leeft nog vijf jaar na de diagnose. In de afgelopen vijftig jaar boekte het onderzoek naar de mechanismen, de ontwikkeling en de behandeling van kanker enorme progressie. Die evolutie gecombineerd met een betere vroegtijdige opsporing en een betere behandeling leidt tot een daling van de vroegtijdige sterftecijfers. België zit bovendien in het koppeloton qua overlevingskansen. 

“België speelt in de Champions League van het kankeronderzoek”, zegt prof. dr. Eric Van Cutsem, voorzitter van de Stichting tegen Kanker. “We hebben dankzij onderzoek geleerd wat de mechanismen zijn die aan de basis liggen van kanker alsook van de groei, uitbreidingen en uitzaaiingen van kankercellen. We ontdekten dat we op een aantal van die mechanismen kunnen ingrijpen en welke de drijvers zijn voor de groei. Onderzoek wees uit hoe we een aantal kankers kunnen voorkomen. Maar ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat meer patiënten met metastasen langer kunnen leven tot zelfs kunnen genezen. We hebben al veel vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog niet. Daarom hebben we blijvend de steun nodig om te kunnen blijven investeren in innovatieve en creatieve onderzoeksprojecten.”

De afgelopen dertig jaar investeerde de Stichting tegen Kanker meer dan 200 miljoen euro in fundamenteel, translationeel en klinisch kankeronderzoek. Dit jaar steunt de Stichting tegen Kanker 63 nieuwe onderzoeksprojecten voor een totaal van 23,8 miljoen euro. Meer dan de helft van de uitgaven de Stichting worden besteed aan de financiering van medisch-wetenschappelijk onderzoek omdat een beter begrip van kanker leidt tot betere behandelingen en een betere levenskwaliteit voor patiënten. 

Filip Ceulemans