De Block houdt boot van vaccinerende apotheker af

Ontslagnemend Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) blijkt niet meteen voorstander te zijn van de mogelijkheid om vaccinaties te laten toedienen door apothekers.

Op vraag van voormalig Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) formuleerde de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België een advies waarin werd gesteld dat griepvaccinaties door apothekers een meerwaarde betekenen voor de samenleving. In de kamercommissie Volksgezondheid kreeg Maggie De Block de vraag voorgeschoteld of zij een uitbreiding van de wet ziet zitten zodat ook apothekers deze vaccinaties kunnen toedienen. 

In een ietwat omfloerste stijl liet de liberale minister blijken dat ze niet meteen voorstander is van een wetswijziging. Momenteel kunnen ook verpleegkundigen in bepaalde gevallen al vaccinaties toedienen in afwezigheid van een arts. “Dat is prima zo. Ik zie geen reden om dat te wijzigen”, aldus De Block. 

Zij wil wel een advies vragen aan de Hoge Raad van Artsen-specialisten en van Huisartsen. Wanneer de Raad voor Apothekers, die in april dit jaar bij wet werd opgericht maar nog steeds niet is samengesteld, samenkomt, kan ook die zich over de problematiek buigen. Sowieso vindt de minister dat het niet tot de taken van een regering in lopende zaken behoort om de wet hierover te wijzigen.

Filip Ceulemans