CvKO onderzoekt invloed van huisarts in bevolkingsonderzoek

3 mei 2017

Tijdens de maand mei zet het Centrum voor Kankeropsporing het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker extra in de kijker door twee nieuwe initiatieven op te starten. Ten eerste wordt een onderzoek opgestart om na te gaan of vrouwen sneller een uitstrijkje nemen als ze hiervoor aangemoedigd worden door een door hun huisarts ondertekende brief. Ten tweede experimenteert men door een digitale herinnering in de mailbox te droppen.

Huisarts duwt mee aan de kar van de bevolkingsonderzoeken

Dr. Patrick Martens, directeur Centrum voor Kankeropsporing: “We willen onderzoeken, in samenwerking met Domus Medica en de vakgroep Huisartsgeneeskunde van UGent, hoe groot de invloed van de huisarts kan zijn. De huisarts kan immers een prominente rol spelen in het bereiken van vrouwen die zich niet preventief laten onderzoeken”. Het Centrum voor Kankeropsporing onderstreept daarmee dat de huisarts in centraal aangestuurde programma’s, zoals de bevolkingsonderzoeken naar kanker, een essentiële rol speelt in het correct informeren van zijn patiënten. In het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker, dat loopt sinds 2013, vraagt het Centrum voor Kankeropsporing nu ook een actieve participatie van de huisartsen.

Een digitale herinnering in je mailbox

Vanaf nu kun je je ook inschrijven om een herinneringsmail te ontvangen. Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Laat daarom van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen. Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als het te lang geleden is dat je een uitstrijkje hebt laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.  Dr. Patrick Martens, directeur Centrum voor Kankeropsporing: “We breiden onze service uit om nog meer vrouwen aan te zetten zich preventief te laten onderzoeken. De digitale herinnering is een mooie aanvulling op de uitnodigingsbrieven voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Als je je inschrijft op de daarvoor ontwikkelde website, dan ontvang je een bericht in je mailbox zodra je uitstrijkje meer dan drie jaar geleden is.”

Inschrijven voor de digitale reminder kan op: https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/herinneringuitnodiging-bevolkingsonderzoek

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Een vroege opsporing zorgt ervoor dat de behandeling van kanker minder zwaar is. In die zin is het belangrijk om Vlaamse dames te motiveren om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Deze initiatieven kunnen een bijkomend duwtje in de rug geven om nog meer Vlamingen te laten participeren.”

Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 350 vrouwen in Vlaanderen baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker wordt voorafgegaan door een aantal voorstadia (letsels die nog geen kanker zijn). In die voorstadia is de ziekte nog heel beperkt. Er is dan nog geen kanker. Een eenvoudige behandeling is vaak genoeg. Wordt een voorstadium niet behandeld, dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. Dat gebeurt meestal heel langzaam en kan wel tien tot vijftien jaar duren. Door elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, worden baarmoederhalskanker en de voorstadia ervan vroegtijdig opgespoord en behandeld. Een vroege opsporing zorgt er ook voor dat de behandeling minder zwaar is. In juni 2013 is de Vlaamse overheid gestart met een veralgemeend Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Daarbij wordt de aanbeveling gevolgd van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie om vrouwen van 25 tot en met 64 jaar om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen.


Bron: persbericht van het Centrum voor Kankeropsporing van 3/5/2017