Op donderdag 16 februari 2017 werd op Vlaams niveau een hervorming van de eerste lijn voorgesteld op de Conferentie 'Reorganisatie van de eerstelijnszorg in Vlaanderen'. Domus Medica leverde de voorbije jaren advies en expertise voor deze hervorming.
De huisarts zal in de toekomstige organisatie van de eerstelijnszorg een cruciale rol blijven spelen; de samenwerking met andere disciplines wordt aangemoedigd. Hieronder vindt u de kernboodschappen voor de huisartsen:
- Impulseo 2.0 komt eraan
Op Vlaams niveau is men sinds enkele maanden bezig om het Impulseofonds te herbekijken. Minister Vandeurzen deelde mee dat deze impulspremie zeker zal blijven bestaan en (in tegenstelling tot sommige berichten in de media) verder uitgebreid zal worden. Omdat interdisciplinaire samenwerking essentieel is in de geïntegreerde zorg, denkt men eraan om de huidige tegemoetkoming uit te breiden naar andere disciplines (bv. praktijkassistentie, verpleegkundige,…) in de praktijk. - Eerstelijnszones
Een eerstelijnszone (75 000-125 000 inwoners) wordt de belangrijkste geografische uitwerking van de hervorming binnen de eerste lijn. Hier komt het zwaartepunt te liggen van de ondersteuning van de praktijk of de dienstverlening en van de intersectorale samenwerking tussen lokale besturen, welzijn en gezondheid.
Er zijn nog geen beslissingen genomen omtrent de definitieve zones. Later dit jaar wordt een oproep gelanceerd voor consensusgebieden die zich willen laten erkennen als eerstelijnszone. De eerstelijnszones (zorgregio’s) die Domus Medica samen met de huisartsenkringen uittekenden, blijft voor Domus Medica het uitgangspunt om een goed werkende, functionele eerstelijnszone vorm te kunnen geven. - Integratie van structuren
Binnen een eerstelijnszone voorziet men de integratie van de LMN’s, SEL’s en GDT’s. Er wordt een transitietraject voorzien om dit te realiseren.
De eerstelijnszones zullen onder andere instaan voor de ondersteuning van de kringwerking, het stimuleren van de interdisciplinaire samenwerking, de afstemming welzijns- en gezondheidssector binnen de eerstelijnszone en de afstemming van de lokale zorgvraag en een toegankelijk, efficiënt en kwalitatief aanbod.
De aansturing zal gebeuren door een zorgraad. In deze zorgraad zetelen vertegenwoordigers van verschillende zorgdisciplines, van woonzorgcentra, CAW, lokale besturen,… De huisartsen zijn een zeer belangrijke partner in de eerstelijnszones. De minister benadrukte dat bij voorkeur een lokale huisarts voorzitter wordt van de eerstelijnszones.
Ondersteuning inzake palliatie, preventie, dementie en geestelijke gezondheidszorg worden gesitueerd op het niveau van een regionale zorgzone dat een gebied omschrijft van om en bij de 400 000 inwoners. De expertise wordt ter beschikking gesteld van de eerstelijnszone en de zorgaanbieders die er werkzaam zijn. Meerdere eerstelijnszones passen in één regionale zorgzone, die dan weer moeten scharnieren met de (toekomstige) klinische netwerken van ziekenhuizen. - Buurtgerichte zorg als kostbare schakel binnen geïntegreerde zorg
Personen met een chronische zorgnood of verminderd zelfzorgvermogen wensen meestal zo lang mogelijk thuis te blijven. Vrijwilligers en mantelzorgers die dit helpen te realiseren, moeten kunnen steunen op voorzieningen in de buurt die hun inzet draaglijker maken.
Lokale besturen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van deze buurtzorg. Ze moeten dan ook actief participeren om een goede aanpak en ontwikkeling te implementeren. - Verder werken aan digitalisering
Op het vlak van digitalisering binnen de eerste lijn werd een duidelijke boodschap meegegeven om verder te werken aan de weg die in de eHealthroadmap is uitgetekend.
Vitalink wordt/blijft het digitaal platform waar zorgaanbieders interdisciplinair kunnen werken en gegevens kunnen delen met de persoon met een zorgnood en zijn mantelzorger.
Eénlijn.be blijft de zorgaanbieder ondersteunen in het proces van digitalisatie binnen zijn praktijk.
Meer informatie over de 'Reorganisatie van de eerstelijnszorg in Vlaanderen' kunt u hier vinden op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.