Domus Medica vernam op 20 maart, na publicatie in het Belgisch Staatsblad, dat de specialiteit Spiriva® met ingang van 1 april 2012 overging van een a posteriori naar een a priori controle. Uiteraard ervaart de huisartsenvereniging dit als een collectieve blaam voor de beroepsgroep.
Domus Medica is ervan overtuigd dat de huisartsen dit product volgens Evidence-Based Medicine (EBM) voorschreven en dus correct handelden. Het verscherpen van deze controle beschouwt de vereniging dan ook als een maatregel van de overheid waarbij de good practice van de huisarts in vraag wordt gesteld. Domus Medica zal het dan ook niet nalaten om de overheid om meer duiding te vragen.
De huisartsenvereniging wenst uitdrukkelijk te vermelden dat ze dit graag plaatst in een algemeen kader waarin besparingsmaatregelen voor de specialistengroep het grootste effect schijnt te hebben op de huisartsen, vooral omdat in deze maatregelen geen inspraak wordt gegund aan de huisartsen.
Domus Medica is op zoek gegaan naar mogelijkheden om alvast met het huidig Koninklijk Besluit aan de slag te gaan. Na overleg met de Waalse collega’s en ondersteund door de pharmaceutische sector is Domus Medica van oordeel dat voor elke patiënt die ooit Spiriva nam enkel een aanvraag tot verlenging nodig is. Deze patiënten kregen immers een vorm van terugbetaling aangezien zij enkel het remgeld betaalden. Domus Medica adviseert de huisartsen dan ook om dit zo op de aanvraagformulieren aan te duiden. De huisartsenvereniging roept de apothekers op om voor deze patiënten, in afwachting van goedkeuring, binnen de oude regeling te verstrekken.
Domus Medica stelt vast dat eerste aanvraag enkel door huisartsen kan gebeuren indien zij houder zijn van een getuigschrift spirometrie. Domus Medica ziet het als een opportuniteit om hier een doorverwijzing naar huisartsen te stimuleren en roept daarom de huisartsenkringen op om de houders van een dergelijk getuigschrift te inventariseren.