CM stelt vragen bij stijging kosten geneesmiddelen

De overheidsuitgaven voor geneesmiddelen stijgen jaar na jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Christelijke Ziekenfondsen (CM). Vooral medicijnen tegen kanker nemen een grote hap uit het geneesmiddelenbudget. 

Het Riziv becijferde dat de uitgaven voor geneesmiddelen elk jaar blijven toenemen. Het gaat daarbij vooral om geneesmiddelen uit ziekenhuisapotheken voor patiënten die niet gehospitaliseerd zijn, maar naar het ziekenhuis komen voor behandeling zoals een chemokuur. De studiedienst van CM ging dieper op de Riziv-gegevens in en bekeek de facturatiegegevens van haar leden voor dit soort geneesmiddelen. De stijging in uitgaven bedroeg tussen 2010 en 2022 227%. De helft van de uitgaven gaat naar geneesmiddelen om kanker te bestrijden, voornamelijk voorgeschreven aan 50-plussers. 

Andere grote uitgaven worden vastgesteld bij geneesmiddelen die een immuunreactie onderdrukken bij bepaalde chronische ontstekingen zoals reumatoïde artritis, psoriasis, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Het gaat daarbij om kosten voor de ziekteverzekering. De kosten ten laste van de patiënt zijn globaal gedaald omdat het merendeel volledig wordt terugbetaald of omdat het remgeld geplafonneerd is.  

De tien duurste geneesmiddelen in deze sector zijn goed voor 43% van de uitgaven. Zes van de tien zijn bovendien pas sinds 2016 terugbetaald. Bovendien blijken acht van de tien duurste geneesmiddelen tijdelijk terugbetaald via een overeenkomst tussen de minister en het farmaceutisch bedrijf, de zogenaamde vertrouwelijke contracten. De CM pleit in dat verband voor meer transparantie over de kostprijs van de ontwikkeling en de productie en geneesmiddelen. “We moeten op Europees niveau onderhandelen over prijzen”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. 

Filip Ceulemans