Burn-out bij huisartsen: hoe voorkomen en genezen? Oproep tot deelname aan de studie van het KCE

30 aug 2010
KCE-onderzoek

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voert een onderzoek uit naar burnout bij huisartsen.
Domus Medica heeft haar medewerking verleend om de studie rond dit belangrijk thema te promoten.

Hieronder vindt u dan ook de oproep om deel te nemen aan dit project. Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten

Domus Medica



CUMG VUB ULB

 

Brussel, de 20 augustus 2010

Geachte dokter, geachte collega,

Momenteel voert het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een onderzoek uit naar de preventie en het behandelen van burnout bij huisartsen.

Het KCE werkt samen met het CUMG en het Centre METICES van de Université Libre de Bruxelles en met de Vakgroep SOCO van de Vrije Universiteit Brussel.

Het doel van dit onderzoek is na te gaan met welke maatregelen het probleem van burnout bij Belgische huisartsen best kan worden voorkomen en behandeld.

Hiervoor zullen 2 stappen parallel aan elkaar uitgevoerd worden:

  1. Er worden interviews afgenomen van huisartsen die persoonlijk betrokken zijn bij dit gezondheidsprobleem om zo de oorzaken van hun uitputting op professioneel vlak, hun ervaringen, alsook mogelijke oplossingen om het probleem te overwinnen, te vernemen (vanaf midden juli 2010);
  2. Er wordt een Delphi-onderzoek1 georganiseerd over mogelijkheden voor preventie en behandeling: hierbij worden experten geïnterviewd (in dit geval, jullie, huisartsen met of zonder burnout) door middel van elektronische vragenlijsten. Deze methode laat toe om na te gaan of de meningen in dezelfde richting wijzen en om een consensus te bereiken over dit onderwerp (vanaf oktober 2010).

Hierbij hadden we graag om uw medewerking aan dit onderzoek gevraagd. Zoals u weet wordt het beroep van huisarts sterk getroffen door burnout. Uw deelname is van groot belang, zowel voor de huisartsen die er zelf mee te maken hebben, als voor al diegenen die er kunnen mee te maken krijgen.

Indien u aan het individuele interview (op een locatie naar uw keuze), aan het Delphionderzoek, of aan beide onderdelen wil deelnemen, vragen we u om u in te schrijven op de site http://dev.ulb.ac.be/tef/burnout_nl/. Een vergoeding van 50 per interview of per deelname aan het Delphi-onderzoek is voorzien.

We willen u er op wijzen dat ons onderzoeksprotocol goedgekeurd is door het ethisch comité van het Erasmusziekenhuis (ULB) op datum van 17 augustus 2010. We benadrukken dat uw antwoorden strikt vertrouwelijk en anoniem zullen blijven.

De resultaten van het onderzoek zullen besproken worden met vertegenwoordigers van de beroepsgroep om nadien preventieve maatregelen en behandelingen voor te stellen aan de regering.

De Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG); Domus Medica; la Fédération des Maisons Médicales; het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH); L'Association des Médecins de Famille –Vereniging van Vlaamse Huisartsen (AMF-VVH (ABSYM - BVAS)); het KARTEL (GBO-ASGB; Groupement belge des omnipracticiens- Algemeen syndicaat van geneeskundigen van België); le Forum des Associations de Généralistes (FAG) en de Federale Raad voor Huisartsenkringen (FRHAK) steunen dit onderzoek.

We willen u alvast bedanken voor de aandacht die u aan ons verzoek geeft.

Met oprechte groeten,

Prof. Guy LEBEER,
coordinator van het onderzoek
Centre METICES
Université Libre de Bruxelles

Dokter Michel ROLAND,
CUMG
Université Libre de Bruxelles
Dokter Marijke Eyssen,
Federaal Kenniscentrum
voor de Gezondheidszorg (KCE)

 


1 Bevraging over een zone van onzekerheid teneinde te helpen bij de beslissing