Buddy’s helpen bij rookstop

Stichting tegen Kanker lanceert een campagne om rokers op te roepen in mei te stoppen met roken en daarbij de hulp in te roepen van een buddy. 

Nog tot 30 april kunnen rokers en hun buddy zich registreren via de website van Stichting tegen Kanker om in de maand mei samen de strijd tegen tabak aan te gaan. Stichting tegen Kanker lanceert immers de Buddy Deal Campagne die rokers ertoe moet aanzetten om samen met een buddy een maand rookvrij te blijven. De buddy moet de roker bijstaan in die poging. Een maand rookvrij blijven is belangrijk omdat onderzoek aantoont dat wie één maand lang stopt met roken, vijf keer meer kans heeft om er definitief vanaf te geraken. Veel ex-rokers geven niet voor niets aan dat ze hierin niet geslaagd zouden zijn zonder de hulp van een vriend of een familielid. 

De buddy – een familielid, vriend of collega – zorgt tijdens de maand mei voor ondersteuning en aanmoediging. De buddy sluit een deal met de roker om hem extra te stimuleren: slaagt de roker erin om een hele maand van de sigaret te blijven, dan staat daar een tegenprestatie tegenover. Iedereen staat vrij die tegenprestatie zelf in te vullen: de auto wassen, een snor laten groeien of trakteren op een lekker etentje. Alles is mogelijk. Na registratie op de website van Stichting tegen Kanker krijgen de deelnemers een mail met tips om het makkelijker vol te houden.  

Filip Ceulemans